DVA PRIZNANJA STANETU RIBIČU

Stane Ribič i nagrada Aleksandar Dubček

        “Moj brat Stane Ribič je čovek sa velikim srcem. Ja sam Slovak, ali i njegov brat Srbin. Stane je srce dao za Slovačku i Srbiju. I zato mu uručujemo ovu značajnu Nagradu Aleksandar Dupček sa željom da nastavimo da budemo braća iz dva naroda”.

        Ovim rečima je dr Jozef Škulteti, predsednik Udruženja “Slovački velikani” u Arhivu Vojvodine, tokom izložbe „Aleksander Dubček – humanista, demokrata, Evropljanin” u Novom Sadu, obrazložio odlikovanje Srebrnom medaljom, koje je dodeljeno predsedniku Udruženja Srba u Slovačkoj.

Stane Ribič i Teslina medalja

      Stane Ribič, Nebojša Kuzmanović, direktor Arhiva Vojvodine i dr Jozef Škulteti su zajedno organizovali ovu izložbu o slavnom slovačkom i češkom političaru i prvom demokrati među komunistima, koja je u međuvremenu prikazivana u Kragujevcu, Bolonji, Dablinu i drugim svetskim metropolama.

     Izložba „Aleksander Dubček – humanista, demokrata, Evropljanin” održana je u okviru manifestacije „Muzeji za 10” sa temom „Budućnost muzeja: nove ideje, nove prakse”, nacionalne muzejske inicijative najveće u Srbiji i jedinstvene u Evropi, koja se ove godine održava po sedmi put. Autori izložbe su prof. Ivan Laluha, docent Pavol Polak i dr Jozef Škulteti.

      Predsednik Udruženja “Slovački velikani” Jozef Škulteti, doktor pravnih nauka, nastoji da se slovačko udruženje  posvećuje očuvanju međunacionalnih odnosa sa posebnim fokusom na produbljivanje odnosa među slovenskim narodima, koje proizlaze iz slovenskih tradicija. Kako sam reče “Srbi su zahvaljujući Stanetu Ribiču nastavili vekovnu tradiciju bratskih odnosa i divne saradnje sa slovačkim narodom”.

      Stane Ribič je rođen u Novom Sadu 1958. godine, gde je završio gimnaziju “Jovan Jovanović- Zmaj ” i studirao na Ekonomskom fakultetu. Radio je u Skupštini grada Novog Sada na raznim dužnostima. Bavio se muzikom i organizacijom kulturnih i sportskih akcija.    

        “Preselio sam se 1993. godine sa porodicom u Slovačku, gde sam osnovao građevinsku firmu. Bio sam član udruženja “Svetozar Miletić” iz Bratislave. Kada su se Češka i Slovačka razdvojile ja sam u Bratislavi formirao Udruženje Srba u Slovačkoj, u kome su aktivisti moj supruga Anica i ćerka. I od tada se trudimo da sačuvamo istorijske tragove srpskog naroda u Slovačkoj, da razvijamo naš nacionalni identitet i što bolje odnose sa slovačkim narodom”, rekao nam je Stane Ribič.

      Godine 2010. Ribič je izborio Srbima status nacionalne manjine u Slovačkoj i mesto u Evropskoj povelji jezika nacionalnih manjina. Inicirao je stvaranje Konfrencije Srba iz podunavskih zemalja, održavanje Dana srpske kulture u Slovačkoj.

        Radi na rekonstrukciji stare srpske crkve i srpskog groblja u Trnavi. Završio je sa Slovacima izgradnju Memorijala za oko 7000 srpskih žrtava Velikog rata u Velikom Međeru, koji bi svečano trebalo da bude predstavljen javnosti tokom ove godine.

       Za afirmaciji srpskog naroda u Slovačkoj i EU dobio je Zlatnu značku KPZ Srbije, proglašen je za srpskog Viteza u Mariboru i nagrađen je Zlatnom medaljom za zasluge od predsednika Aleksandra Vučića i države Srbije.

        “Stane Ribič je tvorac novih srpskih tragova u Slovačkoj. Pored memorijala, crkve i groblja Ribič u Slovačkoj postavlja spomenike srpskih velikana, kao što su, na primer Nikola Tesla, Dositej Obradović i Jovan Jovanović Zmaj. Zbog očuvanja imena i dela srpskog genija na Konferenciji o Nikoli Tesli u Njujorku početkom januara Teslina naučna fondacija iz Filadelfije mu je dodelila Teslinu medalju. Ovom prilikom je uručujem kao nagradu gospodinu Ribiču, ali i njegovoj porodici, najboljim srpskim aktivistima u centralnoj Evropi”, rekao je Marko Lopušina, predstavnik TNF, koji je Ribiču uručio Teslinu medalju.

        Svoj boravak u zavičaju Stane Ribič će iskoristiti da sa predstavnicima države Srbije dogovori proširenje saradnje sa Slovačkom tokom ove godine. Dogovoreni su susreti i razgovori sa Arno Gujonom, direktorom Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu MSP i sa Nemanjom Starevićem, državnim sekretarom Ministarstva spoljnih poslova.

       “Treba da zajedničkim snagama završimo Srpsko groblje u Trnavi i da otvorimo Memorijal srpskog naroda u Velikom Međeru, koji su plod naše uspešne saradnje sa slovačkim prijateljima”, kaže Stane Ribič, dvostruki laureat iz Novog Sada. 

        Stane Ribić će u petak učestvovati na Konferenciji Srba u rgeionu, koja se održava u Matici srpskoj u Novom Sadu, pod predsedništvom gospodina Arno Gujona.

Marko Lopušina