8. junij Dan Primoža Trubarja 2021

Danes, 7. junija, na predvečer državnega praznika, dneva Primoža Trubarja, vas ZKD Maribor, JSKD Maribor in UK Maribor

Spomenik Primoža Trubarja. FOTO: RADE BAKRAČEVIĆ

v sklopu Spominjanj vabimo k ogledu predavanja

dr. Fanike Krajnc-Vrečko

Trubarolog Jože Rajhman med teologijo in literarno zgodovino.

Predavanje bo premierno predvajano danes, 7. 6. 2021 ob 18.00 na Youtube kanalu JSKD Maribor, na spletni povezavi:

https://www.youtube.com/results?search_query=jskd+maribor

Po premieri bo posnetek dostopen za ponovni ogled.

Okoliščine so UKM, ZKD Maribor in JSKD Maribor s Spominjanji prisilile, da že drugo leto zapored iščemo drugačne poti do Vas, ker so zbiranja omejena, ali se takrat, ko smo pripravljali program, ni vedelo, kdaj se bodo razmere izboljšale in bi Vas lahko povabili k počastitvi praznika v Glazerjevo dvorano UKM.

Domnevni rojstni dan Primoža Trubarja, to je 8. junij 1508, od leta 2010 državni praznik, bomo letos počastili drugače, kot smo to storili poprej, vendar uporaba spletnega medija ni edina posebnost. S počastitvijo uvajamo predavanje s povabilom, to je predavanje, ubrano na skupno temo in z različnimi predavatelji, dobrimi poznavalci izbrane teme. Začenjamo torej niz »Rajhmanovih predavanj«, s katerim želimo predstaviti trubarološko delo pomembnega mariborskega filologa in teologa.

Eden najpomembnejših trubarologov, ki je v drugi polovici minulega stoletja celovito raziskal in predstavil Trubarjevo življenje in delo, je bil mariborski teološki profesor ddr. Jože Rajhman. Leta 2024 bomo obeležili stoletnico njegovega rojstva, zato bomo v prihodnjih nekaj letih vsak spominski dan Primoža Trubarja v Spominjanjih počastili z »Rajhmanovim predavanjem«. Za prvo smo naprosili dr. Faniko Krajnc-Vrečko.

Dr. Fanika Kranjc-Vrečko, literarna zgodovinarka, prevajalka in bibliotekarka, dolgoletna vodja Teološke knjižnice Maribor in sodelavka ZRC SAZU, je kot strokovna urednica Zbranih del Primoža Trubarja in z drugim uredniškim, publicističnim in raziskovalnim delom pomembna nadaljevalka tradicije mariborske trubarologije, ki jo je utrdil Jože Rajhman.

mag. Majda Potrata

Lep pozdrav, Matija Varl

Mag. Matija Varl

JSKD Maribor

Koordinator izpostave

+386/2/2342117

Pobreška cesta 20

2000 Maribor