Počinju Vidovdanske svečanosti u rasejanju

Počinju Vidovdanske svečanosti u rasejanju

        Danas popodne u Nišu počinju Vidovdanski susreti matice i dijaspore, koje održava Udruženje “Koreni” iz Ciriha i Beograda. Skup će 26. juna okupiti sve učesnike, koje će primiti rukovodstvo grada Niša i upoznati sa društvenim i privrednim aktivnostima, kao i sa kulturno-istorijskim spomenicima grada na Nišavi. Prvi dan će se završiti razgovorima u restoranu “Dijalog” uz prigodan muzički program.

Akademik Svetlana Matić

        Sutradan, u nedelju 27. juna svečana proslava Vidovdana kao praznika svih Srba sveta, i u matici i u rasejanju, počeće ujutro u 9 sati liturgijom u Sabornom hramu u Nišu i slavom udruženja “Koreni”.  Centralni događaj Vidovdanskih susreta u Nišu biće Vidovdanska akademija u velikoj Sali Niškog univerziteta. Tu će biti potom otvorena izložba studenskih radova Građevinsko-arhitektonskog fakulteta na temu “Crkva u niškom naselju Čalije”.

Glavni organizatori ove svečanosti su predsednik Stojan Stevanović iz Ciriha, Milan Gutić, predsednik Izvršnog odbora “Korena” i Ljubiša Mitić, predsednik odbora “Koreni” u Nišu.

Grba Udruženja Koreni u NIšu

        Vidovdanski susreti u Nišu biće okončani dodelom nagrada Udruženja “Koreni” zaslužnim patriotama i srpskim aktivistima i prigodnim slavljem.

       Vidovdan kao jedan od najvećih srpskih praznika i kao svečani dan iseljenih Srba slaviće se od Australije preko Azije i Afrike, do Evope i tri Amerike.

        Savez srpskih drustava Slovenije i Savez Srba Slovenije uoči Vidovdana, 27.06.2021. godine prirediće akademiju “Vidovdanski zavet danas”. Akademija je upriličena povodom obeležavanja Vidovdana, izuzetno bitnog dana za srpski narod. Vidovdan je dan koji je obeležio srpsku istoriju ali u dobroj meri i definisao budućnost Srba.

Najava Vidovdanske proslave u Americi

         “Ovom akademijom slovenačkoj javnosti skrenuće se pažnja i na žrtvu koju je srpski narod pretrpeo prilikom pohoda Turaka ali i Srpski korpus u Sloveniji organizatori ovog skupa podsetiće na važnost jedinstva. Posebnu čar daje činjenica da su organizatori ovog skupa upravo skoro sva srpska društva koja u Sloveniji postoje čime su Srbi u Sloveniji dokazali da su ujedinjeni oko najvažnijih nacionalnih pitanja. Akademija će biti održana  u nedelju, 27.06.2021 godina sa početkom u 12 časova u Parohijskom domu u Ljubljani u Prešernovoj ulici br 35”, javio nam je Rade Bakračević, glavni urednik srpskih novina “ŠTAJERSKE NOVOSTI” iz Slovenije.

        Takođe, u nedelju 27. juna, ali u 13 sati Srpska narodna odbrana, najstarija srpska organizacija u SAD, proslaviće Vidovdan i svoju slavu u maloj sali manastira Nova Gračanica kod Čikaga.

        “ Na svečanoj Vidovdanskoj akademiji govoriće profesor Višeslav Simić iz Meksika. Centrala tema njegovog predavanja našim članovima i čikaškim Srbima biće Vidovdan, Kosovo i Metohija i odbrana srpstva danas u svetu”, najavio nam je Dragan Vujišević, predsednik SNO i sa suprugom Vericom domaćin slave.

       Istog dana , dakle,u nedelju, 27. juna u 21 časova u organizaciji Američko-srpske asocijacije za prosperitet iz Kalifornije, održaće se virtuelna konferencija pod nazivom „Vidovdanski horizont 2050 – Forum – Zašto je srpska dijaspora značajna”. Ovim skupom će predsedavati gospodin Branko Terzić, predstavnik američkih Srba sa istočne obale i član Krunskog veća i Marina Švabić, predsednica Američko-srpske asocijacije za prosperitet i predstavnica Srbije na američkoj zapadnoj obali.

         “ Ovaj forum zvanično obeležava godišnjicu platforme pod istim nazivom „Vidovdanski horizont 2050″, čiji je cilj formiranje tzv. ujedinjene platforme nove srpske dijaspore i svih njenih organizacija, inicijativa i uticajnih pojedinaca u Sjedinjenim Američkim Državama sa namerom zajedničkog delovanja u oblastima međusobne podrške i saradnje organizacija, osnaživanju društveno-političkog uticaja Srba u SAD-u i uspostavljanja održivih veza sa matičnom državom”, kaže Branko Terzić.

         Na ovom skupu govoriće i Marko Đurić,  ambasador Srbije, Bojan Vujić, ambasador Bosne i Hercegovine, Arno Gujon,  direktor Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Obrad Kesić, direktor kancelarije Republike Srpske u Vašingtonu, Nikola Lončar, predsednik Tesline naučne fondacije, Olga Ravasi, predsednica Američko-srpske glasačke alijanse,.

        Na ovoj  online konferenciji nastupiće i Milutin Nikolić, osnivač SAVA onlajn škole za srpski jezik, kulturu i tradiciju koja je specifično formirana za srpsku dijasporu širom sveta, kao i  Goran Debelnogić, Milo Stevanović, Ivan Brkljač i drugi.

        „Vidovdanski horizont 2050″ je inicijativa koju su pre tačno godinu dana pokrenuli Branko Terzić i Marina Švabić pod istorijskim sloganom Samo sloga Srbina spasava, u cilju obeležavanja srpskog praznika Vidovdana, koji simbolizuje viševekovni otpor našeg naroda ugnjetavanju i potčinjavanju, kao i stremljenje jedinstvu, prosperitetu i slobodi. Vidovdan je sada takođe zvanični Dan srpske dijaspore, ujedinjujući Srbe koji žive van granica matice, a koji nastoje da se povežu oko zajedničke vizije solidarnosti i održivosti.

Konferencija je otvorena za javnost, a za pristup Zum aplikaciji možete se registrovati na:
https://vidovdan-horizon2050-anniversary.eventbrite.com/

          U ponedeljak 28. juna 2021. godine Vidovdan će biti proslavljen i u Beču, glavnom gradu srpske dijaspore.  U 17 sati u Rasumovskigase  ulici, broj 22, u trećem bečkom okrugu srpski ambasador Nebojša Rodić svečano će otvoriti spomen-ploču Vilhelmini Mini Karadžić, koja je živela u zgradi na ovoj adresi.

         Vlasnik zgrade g. Uriach Klaus izrazio je zadovoljstvo što će na zgradi stajati podsećanje na Minu Karadžić, “koja je stvarala mostove prijateljstva između dva naroda”. 

         Austrijsko-srpsko kulturno društvo “Vilhelmina Mina Karadžić” realizovalo je ovaj projekat uz pomoć grada Beča, stanara austrijske zgrade, Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Ambasade Republike Srbije u Beču.

       Na poziv predsednice društva akademika Svetlane Matić svoje prisustvo su najavili predstavnici austrijskih vlasti i zgrade  u Rasumovskigase  ulici, broj 22,  srpske diplomate, članovi Srpske zajednice u Austriji, Zajednice srpskih klubov a u Beču kao i vladika austrijsko-švajcarski Dr Andrej sa sveštenstvom.

        “ Spomen-ploča Mini Karadžić, ćerci  reformatora srpskog jezika Vuka Stefanovića Karadžića, čijji se spomenik nalazi ispred iste zgrade okružen cvećem i zelenilom naš je dar Austrijancima, ali i austrijskim Srbima i naš doprinos kulturi sećanja na srpske velikane u Beču, prestonici svih Srba u rasejanju. Autor spomen-ploče je Borivoje Lukić, vajar iz Beograda”, rekla nam je akademik Svetlana Matić.

Marko Lopušina