Sebastijan Kurc voli Srbe i Srbiju

 Akademik Svetlana Matić: Sebastijan Kurc voli Srbe i Srbiju

          Osnivač i predsednica Austrijsko-srpskog kulturnog društva „Vilhelmina Mina Karadžić“, profesorka Svetlana Matić posetila je ovih dana Beograd da bi dogovorila saradnju za svečano otvaranje Srpske biblioteke „Mina Karadžić“ 11. septembra u Beču.

          U svojim nastupima na RTS-u, Heri tv, Pinku i tv Studio B profesorka Matić je ponajviše govorila o potrebi da Srbi u Austriji jačaju svoj položaj, ali i da razvijaju saradnju sa Austrijancima, kako bi nas domaćini bolje razumeli i prihvatali.

      „Austrijski premijer Sebastijan Kurc je jednom prilikom pohvalio srpsku zajednicu u Austriji, rekavši da smo mi najbolji stranci, jer smo se odlično uklopili u austrijsko društvo i jer poštujemo Austriju kao zemlju. Sebastijan Kurc, sa kojim sam se više puta sretala, voli Srbe i voli Srbiju. I to ne krije. Iskreno nam je naklonjen. Možda zato, što kako govore neki Austrijanci, premijer Kurc ima u porodici rođake srpskog porekla ili zato što mi kao stranci u Austriji uvek pružamo ruku saradnje. Tek, okolnosti su takve da baš u vreme mandata premijera Sebastijana Kurca srpska zajednica, a i naša matica Srbija, imaju odlične odnose sa državom Austrijom i Austrijancima“, kaže za naš portal „Štajerske novice“ akademik Svetlana Matić.

       Otkriva nam da Austrija ne dozvoljava postojanje dopunskih škola stranaca, ali da zato u ovoj zemlji postoje državne škole u kojima se školuju deca gastarbajtera svih zemalja. Potomci radnika iz bivše Jugoslavije, na primer, idu zajedno u školu u kojoj se koristi i zajednički jezik, nazvan „bhs“ – basansko, hrvatsko, srpski. Profesorka radi u jednoj takvoj školi i ima jako lepa iskustva sa đacima čiji su roditelji Srbi, Hrvati, Bošnjaci, pa i Jugosloveni.

        „I stranci u Austriji smo žitelji i radnici ove zemlje i ponašamo se korektno, u skladu sa tamošnjim zakonima. Kada sam ja pre četvrt veka odlazila iz Beograda u Beč, moj otac mi je rekao da ću „biti usamljena“ i da neću biti sasvim srećna. Mislio je zato što je ipak i Austrija, bez obzira na našu istorisjku povezanost, tuđina, i što u stranoj zemlji nemate svakog dana susrete sa svojim zemljacima i nemate pun nacionalni život. Trudim se da to popravim, tako što radim za srpski narod u dijaspori i u matici“, napomenula nam je akademik Svetlana Matić.

        Nedavno je kao predsednica Austrijsko-srpskog kulturnog društva „Vilhelmina Mina Karadžić“, sa našim ambasadorom Nebojšem Rodićem i vladikom Andrejom otkrila spomen-ploču ćerci Vuka Karadžića, koja je bila književnica, slikarka, sekretar i prevodilac svom ocu. Svetlana Matić sada ima novu ideju.

       „ Cilj mi je da moje drutvo zajedno sa našom zajednicom i Austrijancima obeležimo sva bitna srpska mesta u Austriji. Jedno od njih je i nekadašnja Viša tehnička škola u Gracu, na kojoj je studirao Nikola Tesla. Planiram da u Gracu postavimo bistu srpskog genija i svetskog naučnika, koji je stvorio našu budućnost. Da bi se to ostvarilo treba prvo da razgovaramo sa dekanom univerziteta u Gracu, sa Teslinom naučnom fondacijom iz Filadelfije, koja će da daruje bistu Nikole Tesle i sa drugim bitnim saradnicima na ovom projektu, pre svega iz našeg Ministarstva spoljnih poslova.  Potom treba videti kakva obeležja u Austriji ima Ivo Andrić, pa profesor Zoran Konstantinović, pa Milutin Milanković, i drugi srpski velikani, koji su ovde ostavili svoj dubok trag. Milanković je, na primer, kao arhitekta i inženjer gradio Beč“, podseća nas Svetlana Matić, koja planira da napiše knjigu o srpskim tragovima u Beču i da je prevede na nemački da bi Austrijanci čitali o našem narodu i našim ljudima u njihovom glavnom gradu.

        Ovih dana iz štampe izlazi prevod njene knjige „Srbi u Austriji“ na nemačkom, koju izdaju novosadski „Prometej“ i Zajednica srpskih klubova u Beču. Može se dogoditi da predstavjanje ovog dela bude zajedno sa otvaranjem Srpske biblioteke „Mina Karadžić“ u prostorijama Zajednice srpskih klubova u austrijskoj prestonici.

        Želja akademika Svetlane Matić je da na ovim značajnim kulturnim događanjima u Beču bude prisutan i austrijski premijer Sebastija Kurc.

      „ Pozvaćemo austrijskog premijera gospodina Kurca da nas poseti u uveliča ovu našu srpsko-asutrijsku svečanost“, otkriva nam austrijska profesorka Svetlana Matić.

Marko Lopušina