SAVEZ SRPSKIH DRUŠTAVA SLOVENIJE I SAVEZ SRBA SLOVENIJE POTPISALI “DEKLARACIJU O TEMELJNIM PRINCIPIMA SARADNJE”.

NA DAN SRPSKOG JEDINSTVA 15. SEPTEMBRA U LJUBLJANI POTPISANA ISTORIJSKA DEKLARACIJA O TEMELJNIM PRINCIPIMA SARADNJE SAVEZA SRPSKIH DRUŠTAVA SLOVENIJE I SAVEZA SRBA SLOVENIJE.


Tekst i foto: Rade Bakračević

Nešto veliko se dogodilo u Ljubljani 15. septembra među Srbima u Sloveniji.

Ljubljana . 15. septembra – Veliki srpski praznik: »DAN SRPSKOG JEDINSTVA, SLOBODE I NACIONALNE ZASTAVE« proslavljen je u Ljubljani veoma svečano. Dugogodišnje nesuglasice među srpskim društvima u Sloveniji, danas su izbrisane i zauvek zaboravljene. Potpisan je istorijski dokument.

Polazeći od zajedničkog uverenja da su složnost i jedinstvo srpske nacionalne zajednice u Sloveniji u najvišem interesu svih njenih pripadnika Savez srpskih društava i Savez Srba Slovenije, u želji za razvijanjem i podsticanjem međusobne saradnje koja će biti od koristi celokupnoj srpskoj zajednici u Sloveniji, saglasile su se, da usvoje zajedničku deklaraciju.

Dva saveza izražavaju spremnost i volju da zajednički rade na očuvanju i promociji identiteta, jezika, ćiriličnog pisma, istorije, tradicije i kulturnog nasleđa pripadnika srpske nacionalne zajednice u Sloveniji,

 Od danas će se Srbi ovih saveza boriti za očuvanje srpskog nacionalnog identiteta radeći na jačanju tolerancije, razumevanja i  saradnje među svim Srbima koji žive u Sloveniji, bez obzira kojem društvu pripadali.

Predsednici su doneli zajedničke zaključke, da je potrebno raditi na čvršćem povezivanju članova iz dva saveza na polju kulture uključujući i razvijanje zajedničkih projekata, koji će dignuti ime Srbije na jedan viši razvojni nivo u okviru programa Evropske unije, kao i drugih.

Dva izuzetno radna i komunikativna predsednika: Zlatomir Bodiroža, predsednik Saveza srpskih društava i Vladimir Kokanović, predsednik Saveza Srba Slovenije, danas su potpisali dokument o zajedničkoj saradnji Srba iz Slovenije.

Potpisivanju povelje prisustvovali su: Milimir Vujadinović, , predsednik Skupštinskog odbora za dijasporu i Srbe u regionu, članovi predsedništva i nadzornog odbora Saveza Srba Slovenije i članovi IO Saveza srpskih društava kao i većina članova srpskih društava iz Slovenije.

Pored nabrojanih predstavnika Saveza potpisivanju Povelje prisustvovali su i predstavnici velikog broja srpskih društava, koja pripadaju Savezu srpskih društava Slovenije i velikog broja društava, koji pripadaju Savezu Srba Slovenije.

Na potpisivanje Povelje stigao je veliki broj poznatih Srba iz ove alpske države i predstavnici svih društava članova Saveza. Sastanak je protekao u dogovoru o daljem delovanju srpskih udruženja u Sloveniji.

Svoju posetu Savezu Srba Slovenije je Milimir Vujadinović počeo radno. Prvo je posetio prostorije Saveza Srba Slovenije, gde ga je primio Vladimir Kokanović, predsednik sa članovima predsedništva i nadzornog odbora. Kokanović ga je upoznao sa dvogodišnjim radom Saveza i sa projektima koje će Savez realizovati u ovoj godini.

Vujadinović je pohvalio prošlogodišnji veliki uspeh Srba iz Slovenije, koji su počeli sa školom srpskog jezika i ćirilice po slovenačkim gradovima, u kojima se već na početku upisalo 1.600 učenika svih godina uzrasta. Taj uspeh Srba iz Slovenije su pohvalile Uprava za Srbe iz dijaspore i regiona i ministarstvo prosvete i kulture Vlade Republike Srbije.

 Vujadinović je obećao, da će intenzivno raditi, zajedno sa predstavnicima slovenačke Vlade, da Srbi u Sloveniji dobiju status nacionalne manjine.

Nakon potpisivanja Povelje, predsednici: Kokanović i Bodiroža iskazali su zadovoljstvo uspostavljanjem saradnje ove dve krovne organizacije Srba iz Slovenije. Ova dva srpska udruženja imaju dosta sličnosti i želja, da pomognu Srbima u Sloveniji.

Radiće na zajedničkim tačkama i projektima gdje će oba udruženja imati koristi, što će Srbima (40.000 Srba, koliko ih je zvanično u Sloveniji) pomoći u širenju srpske kulture, srpskog jezika i ćirilice, sa stremljenjima da pomognu i svojoj otadžbini Srbiji, da se što brže približi Evropskoj Uniji.

Ovu „prekrasnu inicijativu” pokrenuli su predsednici Kokanović i Bodiroža, izjavljujući, da saradnja između ova dva udruženja može da bude od velike koristi za sve Srbe po svetu i dokazuje kako Udruženja mogu da ostvare dobre odnose i saradnju, što može da učvrsti i unapredi odnose Srba na svim područjima.