Nacionalne nagrade Srbije za dijasporu i region dodeliće se 11. novembra

    

       Kako nezvanično saznajemo, Ministarstvo spoljnih poslova i Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, sa svojom specijalnom komisijom, upravo razmatraju predloge iz srpskog rasejanja i matice za dodelu nacionalnih priznanja za izuzetan doprinos, rezultate i zasluge u oblasti ostvarivanja saradnje i jačanja veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu. Konkurs je završen 12.avgusta 2021. godine.

  • Prema našim saznanjima imamo sjajne kandidate i moguće dobitinike, velikane iz dijaspore, za koje naša javnost u Srbiji do sada nije čula – rečeno nam je nezvanično u MSP.

        Nacionalne nagrade Srbije našim ljudima u rasejanju ustanovilo je Ministarstvo  za dijasporu pre desetak godina, kada je ministar dijaspore bio Srđan Srećković. Osmislili su ga ministrovi pomoćnici i saradnici Vukman Krivokuća, Milorad Jakšić i Aleksandar Čotrić. Osnivači su tada predvideli sa se pored šest Nacionalnih nagrada i statua: „Slobodan Jovanović”, „Mihajlo Pupin”, „Nikola Tesla”, „Dositej Obradović”, „Vuk Karadžić” , “Miloš Crnjanski”,

dodeljuje vrhunska nagrada i statue “Majke Srbije”, rad umetnika iz SAD, koju je darivao dr Borko Đorđević iz Kalifornije i bronzane statue naših velikana.

  • Mi sada radimo najlepši deo posla, a to je planiranje gde ćemo da održimo svečanost dodeljivanja Nacionalnih nagrada za dijasporu. Razmišljamo o svečanoj sali Skupštine grada Beograda i o svečanoj sali u Palati “Srbije”. Predviđeno je da nacionalna priznanja i statue dodeli naš ministar spoljnih poslova Nikola Selaković. Želja je MSP i Republike Srbije da se na ovaj način zahvale i daju podršku našim nacionalnim radnicima iz rasejanja i učvstimo odnose dijaspore i matice – rečeno nam je u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

         Uporedo se u Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu privodi kraju rad komisije koja razmatra predloge pristigle iz dijaspore i regiona za sufinansiranja nacionalnih, kulturnih i umetničkih projekata naših ljudi u rasejanju.

Marko Lopušina