GODIŠNJICA UPOKOJENJA PATRIJARHA IRINEJA

Foto: Rade Bakračević (arhiva Štajerskih novosti)

Srbi iz “Štajerske zajednice” iz slovenačke Štajerske nikada neće zaboraviti reči Njegove Svetosti Patrijarha Irineja koje je izrekao Radetu Bakračeviću, predsedniku Štajerske zajednice i režiseru dokumentarnog filma: “Putevima Pravoslavlja”, dok je davao intervju za film: “Vrata Pravoslavne crkve biće stalno otvorena za filmsku ekipu Štajerske zajednice i kad god pokucate na njena vrata biće vam otvorena. FILM PUTEVIMA PRAVOSLAVLJA, REŽISERA RADA BAKRAČEVIĆA JE PUTOKAZ KA BOGU I PRAVOM PUTU”

OBNAVLJAO JE SVETINJE I ŠTITIO NAROD: Godišnjica upokojenja patrijarha Irineja, Srbi će ga najviše pamtiti po ovome

Pre godinu dana, na današnji dan 20. novembra preminuo je patrijarh srpske pravoslavne crkve Njegova Svetost Irinej u Vojnoj kovid bolnici “Karaburma” u Beogradu od posledica zaraze koronavirusom.

Irinej je na čelo Srpske pravoslavne crkve došao  2010, kao 45 poglavar srpske crkve.

Najveći deo monaškog života proveo je kao episkop niški.

U HRAMU Svetog Save na Vračaru jutros je počela arhijerejska liturgija koju služi patrijarh srpski Porfirije povodom godišnjice upokojenja 45. poglavara SPC Irineja.

ГОДИШЊИЦА УПОКОЈЕЊА ПАТРИЈАРХА ИРИНЕЈА: Литургију у Храму Светог Саве служио патријарх Порфирије (ВИДЕО+ФОТО)

Patrijarh Porfirije će posle liturgije služiti pomen na grobu patrijarha Irineja u kripti Hrama.

Patrijarh Irinej preminuo je 20. novembra prošle godine u vojnoj kovid bolnici “Karaburma” u Beogradu.

Osim grobnice u kojoj počiva Irinej, tu se nalazi još nekoliko grobnih mesta, jer će ubuduće poglavari SPC biti sahranjivani u kripti Hrama, osim ako ne izraze drugačiju želju.

Deo kripte u kome će biti sahranjivani patrijarsi – ambulatorijum vrlo je redak u pravoslavnim hramovima i svega nekoliko pravoslavnih hramova u svetu ima ovaj prostor.

Ambulatorijum u Hramu Svetog Save na Vračaru građen je po uzoru na Svetu Sofiju Carigradsku.

Patrijarh srpski Irinej (Miroslav Gavrilović) rođen je 27. avgusta 1930. godine u selu Vidova kod Čačka.

U rodnom selu završio je osnovnu školu, a posle gimnazije u Čačku i Bogosloviju u Prizrenu. Zatim diplomira na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

Po završetku vojne službe postavljen je za suplenta (profesora) Prizrenske bogoslovije. Pre stupanja na dužnost profesora oktobra 1959. godine u manastiru Rakovici od strane patrijarha srpskog Germana prima monaški čin, dobivši monaško ime Irinej.

Na dan Svete Petke iste godine u crkvi Ružici na Kalemegdanu je rukopoložen u čin jeromonaha.

Dok je kao profesor službovao u Prizrenskoj bogosloviji upućen je na postdiplomske studije u Atinu. Za upravnika Monaške škole u manastiru Ostrogu postavljen je 1969. godine, odakle se vraća u Prizren na mesto rektora slavne Bogoslovije.

Sa te dužnosti je 1974. izabran za vikara patrijarha srpskog sa titulom episkopa moravičkog. Za episkopa niškog izabran je 1975. godine.

Na Svetom Arhijerejskom Saboru SPC 22. januara 2010. godine izabran je za arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog.

Inače, deo kripte u kome je sahranjen patrijarh Irinej prostire se između temelja Hrama Svetog Save i ima stubove kojima je najveća visina 6.20 metara. Dubina Hrama je oko sedam metara.

Plafon je oslikan u vizantijskom stilu, a freske su radili naši ikonopisci.

Završavanje kripte i njeno oslikavanje blagoslovio je patrijarh Pavle 2001. godine.