Albin Pibernik jedini preživeli učesnik Igmanskog marša.

Albin Pibernik: foto: RADE BAKRAČEVIĆ – Štajerske novice

Foto: RADE BAKRAČEVIĆ

SPASAO ME TITO, A OŽENIO LEKA

Albin Pibernik jedini preživeli učesnik Igmanskog marša sa 11 godina sa roditeljima u partizanima

V. Crnjanski Spasojević

26. 12. 2021. u 11:00

GOTOVO svaki put kad dođe u Beograd, Albin Pibernik, Slovenac, nekada najmlađi borac Prve proleterske brigade a danas i jedini preživeli učesnik Igmanskog marša, svrati na grob Aleksandra Rankovića.

– Pedesetih godina, kao mlad oficir, pilot, upoznao sam u Puli devojku, Sonju. Imala je 23 godine i pre toga je kao informbirovka bila godinu dana u zatvoru, u Požarevcu. Nakon odsluženja kazne dobila je posao u Puli. Ubrzo sam podneo molbu Vojsci za ženidbu, ali su me odbili. Onda u Zadru uzmem avion i pravac let za Batajnicu, bez ikakve dozvole. Ne samo da sam sleteo, nego sam uspeo i da dođem do Leke Rankovića. Kažem mu koji je moj problem. On me gleda i pita: “Hoćeš da se ženiš?” Odgovorim mu: “Zato sam i došao.” Ništa nije odgovorio, samo mi je Zdenko Vuletić, komandant vazduhoplovstva, odmah posle toga dao dozvolu za ženidbu – priča Albin Pibernik za “Novosti”.

Ovaj vitalan devedesetogodišnjak imao je samo 11 godina kada se našao u stroju Prve proleterske brigade, u Rudom, 21. decembra 1941, prilikom njenog formiranja. Tu je dospeo sa ocem Albinom starijim, bravarom iz Kamnika, predratnim komunistom, i majkom Julijanom, krojačicom, rodom iz Jesenica, takođe komunistkinjom. Pibernikovi su bili izbeglice iz Slovenije i partizanima su se pridružili u leto 1941, u Šumadiji. Već u januaru Albin se sa roditeljima našao u partizanskoj koloni preko Igmana. Kolona je krenula preko Grabljive njive ka Sarajevskom polju, 27. januara po podne.