Metju Palmer, specijalni izaslanik SAD za izbornu reformu.

Metju Palmer i Rade Bakračević, urednik Štajerskih novic

Lider SNSD-a

Dodik: Ne moraju trošiti vrijeme na to, nemaju našu saglasnost i neće je dobiti

  • Izvor: ATV
  • 26.01.2022.19:10

Nikakvi indirektni izbori ne dolaze u obzir, poruka je lidera SNSD-a Milorada Dodika Angelini Ajhorst i Metju Palmeru.

Milorad Dodik i Rade Bakračević, urednik Štajerskih novic

Što se tiče Republike Srpske, podržaće izborne izmjene oko kojih se dogovore u drugom entitetu, a tiču se isključivo načina izbora člana Predsjedništva BiH i Doma naroda drugog entiteta u kome se poštuje zastupljenost predstavnika Srpske, rekao je Dodik. Srbi će, kaže, biti protiv bilo kakvih nametnutih rješenja. Konstitutivnost naroda mora biti vidljiva u izbornom procesu.

“Gospoda u Federaciji kada dogovore izbor u Federaciji, mi to nećemo osporiti. Ono što mi ne možemo prihvatiti jeste priča o bilo kakavom indirektnom izboru, u Srpskoj će se birati direktno svi koji se biraju u zajedničkim institucijama i ne moraju trošiti vrijeme na to. Nemaju našu saglasnost i neće je ni dobiti. Nema indirektnih izbora i molim da se to stavi, a mislim da su to i naši sagovornici razumjeli”, kaže Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Ako ne dođe do Izmjene izbornog zakona moglo bi se dovesti u pitanje i održavanje izbora u oktobru, poručili su stranci. Smatraju da je ostalo malo vremena za dogovor. 

“Vrijeme nam zaista ne ide u prilog i ključno je da ga na pravi način iskoristimo”, kaže Angelina Ajhorst, direktor pri Evropskoj službi za spoljne poslove.

“Ako se prave promjene u izbornom sistemu, onda te promjene moraju biti napravljene šest mjeseci prije izbornog procesa”, kaže Metju Palmer, specijalni izaslanik SAD za izbornu reformu.

Ako se Hrvatima ne omogući da sami biraju svoje predstavnike izbora neće biti, ponavlja i danas lider HDZ-a BiH. Dragan Čović kaže da je dogovor oko izmjene izbornog zakona jedino rješenje za rješenje krize. 

“Siguran sam ako bi smo napravili dogovor oko izmjene izbornog zakona da bi se relaksirali odnosi kada je u pitanju politička kriza, a onda sa pravom da tražimo ono što nas interesuje naš evropski status i mnoga druga pitanja”, kaže Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH. 

Sutra će  biti nastavljeni pregovori oko izmjene izbornog zakona sa interresornom grupom. Pregovori se sele u Neum gdje politički akteri iz drugog enetita, po mnogima, imaju posljednju šansu za dogovor.