Nagovor predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja Slovenkam in Slovencem ob smrti Borisa Pahorja.

Boris Pahor in Rade Bakračević, urednik Štajerskih novic

Nagovor Slovenkam in Slovencem ob smrti Borisa Pahorja


Slovenke in Slovenci,
doma, v zamejstvu in povsod po svetu,

umrl je Boris Pahor. Z njegovim odhodom se končuje en čas in se pričenja drug. Brez njega med nami ni več oči, ki so videle, in roke, ki je zapisala. Ostali pa so spomini, ki dajejo novemu času moč, da bi bil boljši od prejšnjega.

Boris Pahor je bil, z besedami Draga Jančarja, človek s prepovedanimi sanjami, ki so postale resničnost. Bil je očividec, pričevalec, opominjevalec. Vest slovenstva, Evrope in sveta. Človek, ki je zase terjal svobodo, da misli drugače in je to enako svobodo zahteval tudi za druge.Nemogoči potnik skozi zgodovino je s svojo neverjetno življenjsko silo postal predvsem navdihovalec. Zaradi njega vemo, da si lahko upamo sanjati prepovedane sanje. Bil je pisatelj brez meja, državljan sveta, človek srca.

Osebno čutim globoko zadoščenje, da sva ga z italijanskim predsednikom in prijateljem Mattarello odlikovala z odlikovanji obeh držav na dan, ko je tržaški Narodni dom po 100 letih znova postal slovenski.Boris Pahor je ob tem dejal: »Odlikovanji posvečam vsem mrtvim, vsem, o katerih sem pisal, začenši z Lojzetom Bratužem in štirimi bazoviškimi junaki, ki se jim bo 13. julija poklonil tudi predsednik italijanske države.«

Slovenke in Slovenci, Evropejke in Evropejci,

srečni smo, da nam je usoda namenila Borisa Pahorja.