MESEC SRPSKE KULTURE U SLOVENIJI

      MESEC SRPSKE KULTURE U SLOVENIJI     

15-17 jun  sreda- petak               

SLOVENCI U SRBIJI POD NEMAČKOM OKUPACIJOM

1941-1944. GODINE

promocija knjige

Učestvuju: Želimir Žilnik i Ivana Gruden Milentijević, autor      

U Sloveniji se, u organizaciji Ambasade Srbije u Ljubljani, Saveza Srba Slovenije i  brojnih partnera iz Srbije i Slovenije, od 1. do 20. juna prvi put organizuje Mesec srpske kulture.

Iz Ministarstva navode da prvi mesec srpske kulture u Sloveniji na svojim plakatima promoviše i kandidaturu Srbije za organizaciju Ekspo 2027. i da će tokom njegovog održavanja biti predstavljeno najbolje od srpske kulture.

Reč je prvo o dve izložbe, i to “Muzičko prijateljstvo – Davorin Jenko i Stevan Stojanović Mokranjac”, Muzeja grada Beograda, kao i izložbi “Gde svi ćute, one govore”, koja predstavlja zbirku narodnih instrumenata iz kolekcije Etnografskog muzeja u Beogradu.

Posetioci u Sloveniji moći će da pogledaju i pozorišnu predstavu “Simfonija Crnjanski” Pozorišta Dadov, kao i hit film “Bilo jednom u Srbiji”.

“Slovenci u Srbiji pod nemačkom okupacijom 1941-1944” biti predstavljena publici u četiri grada i nastojaće da ponovo okupi potomke onih Slovenaca čiji su preci Drugi svetski rat proveli u srpskim porodicama.

Vrhunac Prvog meseca srpske kulture, koji će se održati u sedam gradova, Ljubljani, Mariboru, Portorožu, Kopru, Postojni, Celju, Velenju predstavljaće gala koncert proslavljenog violiniste Stefana Milenkovića, koji će nastupiti sa ansamblom Kamerata Novi Sad.

15. jun u 18 sati,  Crvena dvorana, Gradska kuća, Ljubljana

16. jun u 18 sati, KD „Desanka Maksimović“, XIV Divizije 14, Celje

17. jun u 18 sati, Konferencijska sala, Filozofskog fakulteta, Maribor

18. jun u 18 sati, Velenjski grad, Velenje

Organizatori Ambasada Republike Srbije, Savez Srba Slovenije i Udruženje Slovenaca „France Prešeren“ iz Niša