U KULI 13. MEĐUNARODNA “TRKA PRIJATELJSTVA”

Piše: Akademik Vlastimir Vujić

Vlastimir Vujić sa najboljom srpskom atletičarkom (svih vremena) na duge pruge Oliverom Jevtić, na TRCI PRIJATELJSTVA u Kuli (Srbija), 18. juna 2022. godine

Trinaesta međunarodna „Trka prijateljstva“ u Kuli (Srbija) u znaku Kenijca Stenli Kipruta i Novopazarke Teodore Simović koji su trijumfovali na 10 kilometara

Kenijac Stenli Kipruto pobednik na 10 km 13. TRKE PRIJATELJSTVA u Kuli (Srbija) 18. juna 2022. godine

                      REKORDNIH 840 TRKAČA, START TRAJAO DVA MINUTA!

                      U trci na pet kilometara pobedio Aleksandar Stojanović, član AK „Vranjski maratonci“, kod atletičarki najbrža na pet kilometara bila je Milica Tomašević, članica beogradske Crvene zvezde, koja je sa 17 minuta i 34 sekunde postavila novi rekord ove staze kod žena. – Sjajna organizacija kulskog AK „Hajduk Maraton tima“ i njegovog direktora Zdravka Mišovića, koji su od ovog takmičenja napravili srpski sportski brend.

                         Kenijac Stenli Kipruto (koji nastupa za AK „Mladost“ iz Užica) u muškoj i Teodora Simović (članica AK „Novi Pazar“) u ženskoj konkurenciji pobednici su trke na 10 kilometara, održane u okviru Trinaeste po redu – međunarodne „Trke prijateljstva, koju je 18. juna na vrhunskom nivou organizovao Atletski klub „Hajduk Maraton tim“ iz Kule (Srbija).

                           Nakon trka u mlađim kategorijama (na 400, 800 i 1000 metara čijim pobednicima je nagrade uručio budimpeštanski dopisnik „Štajerskih novica“ i potpisnik ovog teksta, inače rođeni Kuljanin!) i pozdravne reči predsednika kulske opštine Damjana Miljanića, upriličen je start trka na 5.000 i 10.000 metara. KOLIKO TRKAČA JE KRENULO SA STARTNE LINIJE NAJSLIKOVITIJE POTVRĐUJE PODATAK DA JE  S T A R T  TRAJAO GOTOVO DVA MINUTA! A BROJ ATLETIČARA BIO JE – 840 (ŠTO JE NOVI REKORD OVE, PO MNOGIMA – NAJPOPULARNIJE TRKE U SRBIJI!).

                             U trci na pet kilometara pobedio je Aleksandar Stojanović, član AK „Vranjski maratonci“ ostvarivši vreme od 16 minuta i 22 sekunde. Drugo mesto pripalo je Milošu Đurđeviću sa Uba koji je trčao deset sekundi sporije od pobednika, a treće Urošu Maksimoviću, članu „Trim tima“ iz Kragujevca koji je stazu dugu pet kilometara pretrčao za 16 minuta i 48 sekundi. Kod atletičarki najbrža na pet kilometara bila je MILICA TOMAŠEVIĆ, ČLANICA CRVENE ZVEZDE IZ BEOGRADA KOJA JE OSTVARILA VREME OD 17 MINUTA I 34 SEKUNDE, ŠTO JE NOVI REKORD TRKE U KULI(!), drugo mesto osvojila je njena klupska drugarica Slađana Stamenković, koja je bila deset sekundi sporija, dok je treće mesto pripalo Beograđanki Sandri Uzelac sa vremenom od 19 minuta i 22 sekunde.

                                  I pre starta trke na 10 kilometara favorit u muškoj konkurenciji bio je Kenijac Stenli Kipruto, a u ženskoj Teodora Simović, i oni su opravdali ulogu favorita. Simovićeva (kojoj je to bila treća pobeda zaredom na ovoj prestižnoj trci) stazu je pretrčala za 35 minuta i 39 sekundi. Drugo mesto osvojila je članica AK „Hajduk Maraton tima“ Katarina Pohlod, ostvarivši vreme od 39 minuta i 1 sekundu, a treće Osječanka Marija Vrajić koja je deset kilometara pretrčala za 39 minuta i 37 sekundi.

                                   U konkurenciji muškaraca u trci na 10 kilometara (po drugi put uzastopno) izdominirao je Stenli Kipruto ostvarivši vreme od 31 minuta i 45 sekundi. Drugi je bio Đuro Borbelj, član vojske Srbije, sa vremenom od 32 minuta i 31 sekundu, a treći – Ognjen Stojanović, član Beogradskog trkačkog kluba sa 32 minuta i 39 sekundi.

                                    Po desetoro najbolje plasiranih u glavnoj trci na 10 kilometara i po troje najboljih u trci na pet kilometara, uz robne dobili su i novčane nagrade, a organizatori su se pobrinuli da oni najsrećniji učesnici ovogodišnje „Trke prijateljstva“, kroz tombolu – dobiju i posebne robne nagrade. Organizator ove brendirane manifestacije AK „Hajduk Maratom tim“ i njegov agilni direktor Zdravko Mišović nagradili su i svoja dva klupska člana – mladog Leona Rukavinu (koji je kandidat za Đaka generacije gimnazije u susednom Vrbasu), kao i svoju vrlo aktivnu atletsku veteranku – Miru Jurišin.

Obe fotografije su potpisane, a njihov sadržaj postaje vidljiv „klikom“ na svaku od njih posebno. Uz to, dostavljam Vam i petominutni  L I N K  sa događaja (na kojem je snimljeno kako predajem medalje pobednicima i sa predsednikom opštine Kula Miljanićem, direktorom Trke Mišovićem i urednikom Sportske redakcije RTS Radoslavom Simićem (koji je vodio kompletan program!) stojim na bini kod intoniranja Himne Srbije „BOŽE PRAVDE“ pred početak GLAVNE TRKE NA 5 i 10 KILOMETARA!)