Aleksandar Vučić, Edi Rama i Dimitrije Kovačevski na zajedničkom zadatku

Otvoreni Balkan doneo novo poverenje

MARKO ČADEŽ, PREDSEDNIK PRIVREDNE KOMORE SRBIJE

Regionalna inicijativa Otvoreni Balkan  donela je, osim olakšica za privredu i građane, novo poverenje između lidera Srbije, Albanije i Severne Makedonije, što je jako važno jer delimo iste probleme, izjavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije ukazujući na veliki značaj zajedničkog nastupa na današnjem samitu u Briselu Aleksandra Vučića, Edija Rame i Dimitra Kovačevskog. „Kada gledamo odnos EU prema regionu i regiona prema Uniji vidimo da se problemi Beograda, Tirane i Skoplјa sa Briselom mnogo ne razlikuju. Ono što je zaista važno jeste da EU sagleda na jedan novi način region, kako i koji pristup može da se promeni u odnosu na ono što smo imali u proteklih 30 godina“, rekao je Čadež za Radio televizuju Srbije (RTS). 

Podseća na predlog poslovne zajednice celog regiona, ne samo Otvorenog Balkana, a to je put u nekoliko koraka ka punopravnom članstvu, da EU ponudi regionu Evropsku ekonomsku zajednicu, kako bi naša privreda i građani uživali u četiri slobode poput Islanda i Norveške. Takođe, Austrija, Švedska i Finska pre punopravnog članstva ušle su u Evropsku ekonomsku zajednicu. „To znači da imamo pristup jedinstvenom tržištu da naše kompanije mogu mnogo više da rade, da imaju nove poslove i budu konkurentnije. Znamo da to nije lako, da se o tome razgovara u zajednici sa 27 članica, ali jedna od tema samita u Briselu je upravo inovativni način za proširenje“, dodao je Čadež.

Govoreći o ratu u Ukrajini i uticaju tih događaja na globlanu ekonomiju i srpsku privredu, predsednik PKS ističe da nismo izolovani, ali da se ekonomija Srbije dobro drži, da četveromesečni podaci pokazuju da nam je izvoz porastao za 27 odsto najviše u EU, ali i uvoz, uglavnom energenta, što je znak da se Vlada Srbije priprema za predstojeći nestabilan period. Navodi da se za srpske privrednike i kompanije traže i alternativna tržišta kao što su Egipat, Saudijska Arabija i druga.

Situacija u maloprodaji u Srbiji je, po rečima Čadeža, stabilna, hrane ima dovolјno, brašna, ulјa, šećera i svih drugih namirnica i ne treba očekivati neku nestabilnost. „PKS prati svaki dan potražnju u maloprodaji, prvi udar se smirio, potražnja se stabilizovala nema potrebe za zalihama i da građani razmišlјaju da li će biti hrane“, ukazao je Čadež. 

Ono na šta se teško može uticati jeste inflacija, sa kojom se suočavaju sve ekonomije, a na koju utiče rast energenata na globalnom nivou. „Mi nismo izolovano ostrvo, sve zemlјe sveta se bore sa inflacijom. Cena kredita je veća, ali i pokušaji da se smanji inflacija mogu da dovedu do manje dinamike u privredi“, objašnjava predsednik PKS.

Govoreći o kandidaturi Beograda za specijalizovanu izložbu Expo 2027 ističe da bi to bila velika prilika za naš glavni grad i za Srbiju da se predstave kao regionalni hab i čvorište. O kandidatu za Expo 2027 odlučivaće se sledeće godine, a dobijanje kandidature značilo bi i velika ulaganja u našu infrastrukturu, hotele, kongresne centre, rekao je Čadež. Podseća na potpisivanje Sporazuma o franšizi francuske kompanije Akor i naše  Promont grupe  što će omogućiti dalјi razvoj turizma naše zemlјe, malih i srednjih preduzeća povezanih sa ovim banjskim kompleksom na Fruškoj Gori, ali biti i dodatni adut za Expo 2027.  (B. Gulan)