PROMOVISAN “ DIDAKTIČKI FUDBALSKI PRIRUČNIK

piše: Akademik Vlastimir  Vujić

Zajednički snimak sudija, trenera i novinara nakon prezentacije Didaktičkog Priručnika u Srpskoj kući fudbala – Milorad Mažić, Žarko Popović i Vlastimir Vujić (stoje šesti, sedmi i deseti u prvom redu

U Sportskom  centru FS Srbije u Staroj Pazovi  PROMOVISAN „DIDAKTIČKI FUDBALSKI PRIRUČNIK“

 I pored toga što se danas raspolaže modernim informacionim tehnologijama za edukaciju fudbalskih sudija, instruktora, mentora, delegata, trenera i igrača, neprevaziđeni metod obučavanja i usavršavanja svih šest nabrojanih profila je – putem pisanih materijala u obliku PRIRUČNIKA – UDŽBENIKA – Veliki broj ljudi iz fudbalske srpske elite, kao i iz sveta biznisa i medija, prisustvovao prezentaciji knjige Žarka Popovića, kulskog saveznog sudije i dugogodišnjeg prvoligaškog arbitra u SFRJ

Sa promocije Didaktičkog sportskog priručnika Žarka Popovića u popularnoj Srpskoj kući fudbala u Staroj Pazovi

                         U reprezentativnom zdanju Sportskog centra Fudbalskog saveza Srbije, u ulici Fudbalskoj broj 1(!) u Staroj Pazovi, popularnoj „Srpskoj kući fudbala“, 21. juna u 18 časova, održana je promocija prestižne stručne publikacije, trećeg dopunjenog izdanja „DIDAKTIČKOG FUDBALSKOG PRIRUČNIKA“ (za fudbalske sudije, instruktore, mentore, delegate, trenere i igrače) autora Žarka Popovića (85) iz Kule koji je bio dugogodišnji savezni arbitar u Prvoj ligi SFRJ!

Vrlo moderno zdanje Fudbalskog Saveza Srbije gde je promocija Priručnika održana.

                           Brojni poštovaoci Popovićevog lika i dela, posebno internacionalne fudbalske sudije (predvođene jednim od najboljih arbitara Srbije svih vremena i učesnikom dva Svetska fudbalska prvenstva, Miloradom Mažićem, te Zdravkom Jokićem, Zoranom Arsićem, Nikolom Tomičićem, Miodragom Gogićem, Vladom Glođevićem, kao i ljudima iz sveta biznisa i medija (među kojima je bio i potpisnik ovoga teksta), dobro su popunili prostoriju u kojoj je promocija održana.

                             O knjizi (za koju postoji interes da se prevede i na engleski jezik) umesto recenzenta, takođe legendarnog srpskog fudbalskog sudije, Beograđanina Zorana Petrovića (koji je zbog bolesti bio sprečen da dođe u Staru Pazovu), govorili su Milorad Mažić i Zdravko Jokić, a u ime izdavača – Fudbalskog saveza Vojvodine – o „Didaktičkom fudbalskom priručniku“ i njegovom autoru Žarku Popoviću govorio je Nikola Tomičić, referent za takmičenje FS Vojvodine zadužen za sudijska pitanja, koji je u znak saradnje sa autorom publikacije – Popoviću uručio prigodan poklon Pokrajinskog fudbalskog saveza.

                               Prisutnima se obratio i sam autor knjige Žarko Popović, koji je ukazao koje su to novine u predstavljenom  trećem dopunjenom izdanju  Didaktičkog  priručnika u odnosu na prva dva izdanja. Svako pravilo (od 1 do 17) obrađeno je kroz odluke FSS, odluke Međunarodnog borda, najnovije tumačenje Pravila igre i uputstava za sudije, pitanja i odgovore, što Priručnik čini odličnim sredstvom za učenje Pravila igre – kako za sudije, tako i za delegate, instruktore i predavače!

                               Poseban kvalitet u Priručniku, po oceni diskusija prisutnih, predstavlja deo koji se odnosi na psihofizičku pripemu sudija, što je u današnje vreme od izuzetnog značaja. Moderne sudije su primorane da koriste razna sredstva koja su im potrebna da bi na terenu doneli ispravnu odluku. U zadnjih nekoliko godina komunikacioni sistemi, dodatne pomoćne sudije, kao i sudije u VAR sobi (koji zajedno predstavljaju sedmočlani sudijski tim), doveli su dotle da broj informacija koje glavni sudija prikuplja i analizira pre nego što donese odluku RASTE I PREDSTAVLJA OPTEREĆENJE! Međutim, to je cena koju današnji arbitri plaćaju, jer je sve izraženija želja da fudbalsko suđenje postane – PROFESIJA. U već nekoliko zemalja to je realnost!