UKRAJINA DANAS: Samo tri luke rade punim kapacitetom

U Ukrajini postoji 18 luka, ali danas poslvoagti mogu samo njih tri. U maju je kroz njih prošlo 1,3 milioan tereta

Reni, Izmail i Ust-Dunaiske tri su ukrajinske luke, smeštene na Dunavu, jedine funkcionalne za obavljanje trasnporta. One ovih dana rade punim kapacitetom, a povećati njihov promet, moguće je samo srednjeročnim i dugoročnim rešenjima, posebno izgradnjom novih pretovarnih objekata, izjavio je Dmitro Barinov, zamenik načelnika Uprave morskih luka Ukrajine, navodi APK-Inform. Ybog ratngo stanja, kako javlajju agencije, čak 15 luka nije funkcionalno

“U Ukrajini ima 18 luka. Pet ih je zauzeto 2014. i još četiri nakon početka invazije na Rusiju. Njih šest je blokirano s mora. Dakle, samo su tri u Podunavlju, a koje posluju”, pojasnio je Barinov dodavši da je u martu u njima pretovareno 400 hiljada tona tereta, uglavnom poljoprivrednih proizvoda, a u maju oko 1,3 miliona tona. 

Pre rata, ukrajinske luke su isporučivale oko pet miliona tona poljoprivrednih proizvoda mesečno. Na poslednjem sastanku ministri spoljnih poslova zemalja G7 kao i visoki predstavnik EU, pozvali su Rusiju da deblokira ukrajinske crnomorske luke za izvoz hrane. 

Podržavaju napore UN-a za njihovo hitno otvaranje te Akcijski plan Evropske komisije za EU – Ukrajinske puteve solidarnosti za prevoz žitarica drumskim, železničkim i vučni transportom na svetska tržišta. 

Železnica ne može zameniti pomorski put!

Crno more neće dugo biti sigurno? 

Da Crno more dugoročno nije siguran put, pa čak i nakon završetka rata, smatra nemački ministar hrane i poljoprivrede Džem Uzdemir. Kaže da treba razmišljati o stvaranju ne privremenih, nego trajnih alternativnih ruta za izvoz žitarica s ukrajinske teritorije. Kako prenosi Interfax, Uzdemir je skeptičan prema pregovorima o izvozu sa Rusijom. 

Da to nije nešto što se može rešiti preko noći, smatraju i u Poljskoj. Tamo je prošle nedelje imenovan međuresorni tim čiji je cilj poboljšati protok robe preko te zemlje. Tamo je isto preko nekih graničnih prelaza transport kamionima dva puta povećan, a sa njima je putnički i saobraćaj manjih kamiona preusmeren na druge prelaze, piše Farmer.

Na granici još uvek nisu smešteni privremeni silosi koje su osigurale SAD, Kanada, Velika Britanija i EU. Kako javljaju agencije, na putu je prva pošiljka privremenih skladišta za ukrajinske žitarice. Reč je o takozvanim vrećama za skladištenje žitarica i prstenovima za žitarice. (B.G.)