Končan 17. blejski strateški forum

FOTO: RADE BAKRAČEVIĆ

Blair na Bledu: Putin je podcenil ne le odločnost Ukrajincev, temveč tudi odločnost Evrope

Bled: 30. avgust – Končan 17. blejski strateški  forum,

  • Nastopil TONY BLAIR
  • Pospešitev evropske integracije držav Zahodnega Balkana

Prisotni so opozorili na pomen pospešitve evropske integracije držav Zahodnega Balkana. Apelirali so na evropsko komisijo in njeno predsednico, da EU v čim krajšem času BiH podeli status kandidatke za članstvo v EU.

Opozorili so na nevarnost nastanka nove blokovske delitve v Evropi in svetu. Pahor je javno že večkrat opozoril na nevarnost, ki bi jo takšen razplet imel za Zahodni Balkan.

Namestnica albanskega ministra za zunanje in evropske zadeve Megi Fino je dejala, da je bila Albanija že pred leti blizu “novemu začetku”, vendar se je nato v procesu pogajanj soočila z blokado Bolgarije. Tudi ona je opomnila na morebitno nenaklonjenost članstvu držav Zahodnega Balkana s strani ostalih članic EU-ja.

Črnogorski zunanji minister Ranko Krivokapić se je v kontekstu vojne v Ukrajini vprašal, koliko procesov širitve obstaja v regiji. Kosovska zunanja ministrica Donika Gervalla-Schwarz pa je med drugim poudarila, da EU ni tehnična ali geopolitična povezava, ampak unija vrednot in prav zaradi njih želijo države postati del EU-ja.

Severna Makedonija: EU v zadnjem trenutku ohranil verodostojnost

Na drugi strani je makedonski zunanji minister Bujar Osmani poudaril, da je EU z julijskim začetkom pogajanj o članstvu s Severno Makedonijo v zadnjem trenutku ohranil verodostojnost. Čas bo po njegovih besedah pokazal, da je bila to prava odločitev, ki je bila pomembna naložba v stabilnost celotne regije, zlasti v kontekstu trenutnih varnostnih izzivov.

Spomnil je na pogoje, ki jih je morala Severna Makedonija sprejeti, da je sedemindvajseterica prižgala zeleno luč za začetek pristopnih pogajanj, in tu jo po njegovem odgovor na vprašanje “kdo je pripravljen”. Predstavnik ZDA: Ne potrebujemo Balkana dveh hitrosti

Alternative evropski integraciji držav Zahodnega Balkana ni, vendar pa ne potrebujemo dveh vzporednih širitev z državami Zahodnega Balkana oziroma Balkana dveh hitrosti, pa je dejal namestnik ameriškega sekretarja za evropske in evrazijske zadeve Gabriel Escobar.

Ocenil je tudi, da bi morale vse vlade držav Zahodnega Balkana pri približevanju evropskim integracijam narediti domačo nalogo, v BiH-u pa je vsem trem glavnim strankam pri tem spodletelo.

Vojna v Ukrajini je spremenila mednarodni red

Ruska agresija je spremenila vse, spremenila je mednarodni red, kot smo ga poznali, je ob koncu razprave opozoril Lajčak. Vojne bo enkrat konec, vendar poti nazaj ne bo; ne vemo, kakšen bo nov družbeni red, za EU pa je pomembno, ali bo še naprej akter, ki ga bo sooblikoval. “Nimamo odgovorov, vendar če bomo čez pet let še vedno reševali Balkan, EU zagotovo ne bo geopolitični igralec,” je opozoril.

Slovenija podpira širitev na Zahodni Balkan

Na koncu je na panelu Stari občutek novega začetka spregovoril še novoimenovani slovenski posebni odposlanec za Zahodni Balkan Anžej Frangež, ki je znova poudaril podporo Slovenije podelitvi statusa kandidatke za članstvo Bosni in Hercegovini in se prav tako zavzel za širitev EU-ja na Zahodni Balkan.