Komemoracija na Kapelskem vrhu

Filip Matko Ficko, Foto: Rade Bakračević

Radenci: 28. oktober – Krajevna organizacija ZB za vrednote NOB Radenci je v petek, 28. oktobra 2022, ob 10. uri pripravila komemoracijo v spomin na padle in umrle v 2. svetovni vojni.

Udeležili so se je borci NOB, njih simpatizerji, veterani vojne za Slovenijo 1991, člani veteranske organizacije Sever (policisti) in mnogi drugi.

Program so pričeli s himno, nato pa s razmišljanji o spominskih obeležjih 2. svetovne vojne učenke Osnovne šole Kapela. Vodja programa, Bernarda Roudi, je prebrala tekst Edvarda Kocbeka iz decembra 1941:” …dokler Slovenci namreč ne bomo spoznali in doživeli, da se narod utemelji šele v življenju, v tekmi in borbi,

skratka v naponu vseh svojih sil, ko narod v najvažnejšem trenutku položi na kocko ves svoj obstoj, ko položi na tehtnico vso svojo vrednost, tako dolgo bomo le for- malen narod, ne pa dejansko narod…” Nato sta učenki Lana Čolnik in Daša Kovačič prebrali svoja razmišljanja.

Zatem  je Aneja Marinič pozvala k nagovoru predsednika KO ZB za vrednote NOB Radenci, Darjana Mencigarja. Ta je spregovoril času pred 2. svetovno vojno, o nastanku OF ter zmagovitem koncu 2. svetovne vojne partizan- skega boja, skupaj z zavezniki. Položil je tudi venec, drugi pa so prižgali sveče.

Na Kapelskem vrhu, pri nekdanjem gostišču Dunaj, so prižgali sveče pri spominski plošči Antonu Stranjšaku – Milanu, sekretarju ljutomersko-radgonskega območja.

Isto so storili na pokopališču v Radencih, kjer sta pokopana Drago Štumpf in Rija  Červič, oba člana KO ZB za vrednote NOB Radenci. Nato so se podali še v Radenski gaj, k spomeniku trem talcem, ki jih je enota SS ustrelila ob koncu vojne.