INŽENJER RADE BAKRAČEVIĆ IZ SLOVENIJE TESLIN ČOVEK

 Tesla Science Foundation FILADELFIJA, predsednik NIKOLA LONČAR

INŽENJER RADE BAKRAČEVIĆ TESLIN ČOVEK

TESLINA NAUČNA FONDACIJA IZ FILADELFIJE DODELILA JE INŽENJERU RADU BAKRAČEVIĆU IZ SLOVENIJE VISOKO PRESTIŽNO PRIZNANJE »TESLINU ZLATNU MEDALJU«.

BAKRAČEVIĆU JE TESLINA FONDACIJA DODELILA I »ZAHVALNICU« ZA SVE DOBRO ŠTO JE URADIO U ŽIVOTU.

RADE JE PRVI ČOVEK IZ SLOVENIJE KOJI JE DOBIO OVO VISOKO PRIZNANJE.

Inženjer Rade Bakračević, prvi iz Slovenije dobitnik »Tesline Zlatne medalje«

         Svetski i srpski genije Nikola Tesla, tvorac naše budućnosti, predvideo je da će čovečanstvom vladati harmonija i neprekidno kruženje pozitivne energije. Takav čovek, pun pozitivne energije, koji gaji harmoniju u životu štajerskih Srba i Slovenaca, koji spaja Maribor i Kraljevo i drži na vezi Sloveniju i Srbiju, jeste Rade Bakračević. On Teslin zavet o čovečanstvu nosi u sebi i svakim danom pokušava da ga pretvori u stvarnost. Rade Bakračević je Teslin čovek, on je pripadnik Teslinog srpskog naroda širom planete Zemlje.

         Zbog svega ovog Teslina naučna fondacija iz Filadelfije je Radetu Bakračeviću iz Maribora, prvaku Štajerske zajednice i saveza slovenačkih Srba, dodelila Teslinu zlatnu medalju. Bakračević je dao sebe za Srbiju i Sloveniju, za opštu dobrotu, kojom se vodio i genije Nikola Tesla.

O kakvoj dobroti je reč?

        BAKRAČEVIĆ je novinar, pisac, kulturnjak, tihi političar, srpski aktivista i poslovni čovek. Potiče iz rodne Raške i Kraljeva, gde se školovao. Diplomirao je na Metalurškom fakultetu u Ljubljani (1964.) i postao diplomirani inženjer – specijalista za vatrostalne materijale. Radio u Sloveniji kao predstavnik »Magnohroma« za Sloveniju i Hrvatsku. Osnovao je vlastito preduzeće »Bajus d.o.o.« u Radencima i zastupao »Magnohrom« iz Kraljeva i »Šamot« iz Aranđelovca. Bio je vlasnik firme u Austriji.

Aleksandar Vučić, predsednik R. Srbije i Rade Bakračević

          Novinarstvo, kao zadatak informisanja srpske i slovenačke javnosti, dodelio je sebi da bi ulepšao svest o zajednici. Radio je godinama i kao dopisnik iz Slovenije za listove »Politika Ekspres«, »Praktična žena«, »Ibarske novosti« i »Sportskih novosti«. Pisao je za »Kurir«, Radio i televiziju Srbije i »Srpsku televiziju Čikago«. Bio je glavni i odgovorni urednik srpskih novina »Mostovi« i srpskih novina »Kontakt« u Sloveniji. Četiri decenije je član Međunarodnog udruženja novinara i Udruženja novinara Srbije. Deset godina je član Udruženja novinara Slovenije. Sada je glavni i odgovorni urednik »Štajerskih novosti« Srpskog kulturnog društva iz Maribora, koje dodeljuje nagradu »Zlatno pero« novinarima, piscima i umetnicima,

        Bio je godinama predsednik Turističkog društva najuređenije slovenačke banje Radenci i predsednik Komisije za ocenjivanje uređenosti krajeva u Pomurju, Predsednik je Nadzornog obora Pomurskog turističkog saveza.  Bio je podpredsednik Međunarodnog maratona »Tri srca« u Radencima. Dobitnik je Zlatnog priznanja Radija Maribor – »Za sve dobro što je uradio u životu«. Aktuelni je predsednik Nadzornog odbora Saveza Srba Slovenije.

Aleksander Čeferin, predsednik Uefe i Rade Bakračević

         Kao srpski aktivista Bakračević je bio (2009.) potpredsednik Saveza srpskih društava Slovenije. Osnivač je i predsednik Srpskog kulturnog društva »Štajerska zajednica« iz Maribora. Bio je delegat Skupštine Matice iseljenika Srbije i Skupštine dijaspore R. Srbije za Sloveniju.

Aktuelni je član Saveza kulturnih društava Maribor i član predsedništva »JAVNOG SKLADA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA KULTURNE DEJAVNOSTI«. 

Patrijarsi SPC: Porfirije i Irinej i Rade Bakračević

         Bakračević je kum Srpske pravoslavne opštine Maribor i aktivni saradnik Crkvenog odbora. Autor je i režiser tv serijala »Putevima pravoslavlja«. Snimio je četiri dokumentarna filma: »Putevima Pravoslavlja«, »Manastir Hilandar«, Mala srpska Sveta gora«  i film o podizanju spomenika velikom Mihajlu Pupinu na Bledu. Rade je kao generalni sekretar humanitarnog društva »Manastir Dečani« iz austrijskog Graca i kao predsednik »Štajerske zajednice«, zajedno sa pokojnim predsednikom društva »Manastir Dečani« iz Graca Radom Živaljevićem prikupio humanitarnu pomoć za Crveni krst u Kraljevu za vreme katastrofalnih poplava u vrednosti 120.000 evra. Za to je dobio priznanje od generalne sekretarice Crvenog krsta Kraljeva.

Borut Pahor, predsednik R. Slovenije i Rade Bakračević

Uspostavio je prijateljske – bratske odnose grada Maribora i grada Kraljeva, kojom prilikom su ga Mariborčani i Kraljevčani proglasili za počasnog konzula Kraljeva. U akciji »Prijateljstvo za nova vremena« učestvovao je u organizaciji  posete 600. Slovenaca (Mariborčana) opštini Kraljevo,  Od 2011. godine vodio je akciju »Voz Maribor-Kraljevo«.  Autor je i organizator prve međunarodne izložbe slika u Kraljevu 2006. godine (posle uspostavljanja novih prijateljskih odnosa Kraljeva i Maribora) poznatog slovenačkog akademskog slikara Lojza Logara, Pokrenuo je incijativu o saradnji srpske kolonije u Sloveniji sa Srbima iz Slovačke, Mađarske i Rumunije. Kao pesnik, koji piše na srpskom jeziku učestvovao je u Rumuniji u gradu Braili…….na susretu pesnika iz balkanskih država. Tom prilikom su ga rumunski književnici primili za člana udruženja književnika iz tog dela Rumunije.

Princ Filip Karađorđević, Princeza Danica i Rade Bakračević

U prostorijama »Udruženja Kraljevine Srbije« u Beogradu 19. novembra 2016. Rada Bakračevića je Mirjana Radenković, generalni sekretar proglasila za SRPSKOG VITEZA. Izvršni odbor Kulturno istorijskog centra »Srpska kruna« je 7. januara 2018 g. doneo odluku, da se Rade Bakračević, univ. dipl. ing. iz Maribora postavi na funkciju DIREKTORA ZA KULTURU I UMETNOST.

Proglašen je dva puta; 2002. i 2003. za privrednika godine u Sloveniji. Dobitnik je posebnog priznanja za razvoj slovenačkog turizma i bio član predsedništva Turističkog saveza Slovenije, Nagrađen je medaljom Saveza kulturnih društava Slovenije (2008.) Jedini je iz Slovenije nosilac »Zlatne značke  Republike Srbije«. Ministarstvo za dijasporu Republike Srbije dodelilo mu je priznanje za vođenje uredničkog odbora časopisa »Mostovi«. Vlasnik je priznanja »Zaslužni građanin grada Kraljeva«. Proglašen je za počasnog člana Saveza kulturnih društava. Živi u Radencima, a diše u Srbiji, na Svetoj Gori, i srpskoj dijaspori.

         Kao sledbenik Nikole Tesle Bakračević se trudio da srpskom geniju podigne bistu u Gracu gde je ovaj veliki Srbin studirao. I dalje istrajava na toj ideji. Želja mu je da Tesla ostane najpoznatiji Srbin u svetu i da Nikola bude uzor mladim srpskim generacijama da postanu svetski ljudi. Zato mi u Teslinoj naučnoj fondaciji poštujemo Radа Bakračevića iz Maribora.

                                      Dr Marko Lopušina, direktor TNF