FESTIVAL SRPSKIH VINA I RAKIJA

1

Četvrti festival srpskih vina i rakije u organizaciji Udruženja ,,Srpsko vino“ , pod pokroviteljstvom  Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i podršku  Udruženja  vinara i vinogradara Srbije-VIVIS , Grad Beograd-sekretarijat za privredu , Turistička organizacija Beograd i Privredna komora Beograd  održan je u hotelu Crown Plaza .

2

Festival je otvorio  zamenik Gradonačelnika Beograda Andrea Mladenović (sn.9520): ,,Imamo veliku tradiciju u proizvodnji vina i rakija . Poslednjih godina se nameće niz malih  i pre svega kvalitetnih proizvođača  i upravo  na ovakvim festivalima je prilika da se predstave i nametnu na izbirljivom tržištu“ .

Osamdeset dva uzorka iz dvadesdet osam vinarija osvojilo je 60 medalja : osam zlatnih , 22 srebrnih i 30 bronzanih.

3

Ovogodišnji  osvajač  Šampionskog pehara u kategoriji ,,belo vino“-šardone vinarije ,,Đorđević“ iz Aleksandrovca   a u kategoriji ,,crno vino“-merlot ,,VILLA VINA“ vinarije Milosavljević iz Bučja.

Najzapaženiji proizvođač najkvalitetnije domaće srpske rakije prepečenice i šljivovice , sa najlepšim dizajnom  je preduzeće ,,GEGULA“ u sastavu ,,Helga Group“ , Milana i Marije Jovičić iz Bukovice kod Kraljeva  , dobitnika mnogobrojnih priznanja , povelja , diploma , pehara , medalja:


4

-Domaća srpska rakija prepečenica od šljiva  ;-Kruškovača ; -Jabukovača ;

-Dunjevača ; -Kajsijevača ; -Orahova rakija-Orahovača  ;

-GEGULA MEDULA (Prirodna šljivova rakija oplemenjena propolisom i medom

-GEGULADA (Prirodna voćna rakija –kruška ,šljiva i jabuka sa medom , lekovitim travima i limunom…..(sn.9494 , 9586).

Domaći vinari i proizvođači rakije oduševili su rekordno prisutne poznavaoce vina-vinopije i  ljubitelje dodre voćne kapljice .

5

Voditelj programa Miša Ćirić  uz muziku ,,na uvo“ Čede Markovića .

Tekst i foto: Raca Gavrilović