Велики Медер 11.11.2015

Написао: Стане Рибич

Фото: Александар Топка

Велики Медер, градић на југу Словачке у којем је у току 1. Светског рата умучено и сахрањено преко 6000 српских војних заробљеника, интернираца, жена и деце је данас окупио представнике Србије и града Великог Медера који су положили венце на гробове српских јунака и мученика. Венце су положили амбасадор Републике Србије у Словачкој републици, господин Шани Дермаку, Председник Удружења Срба у Словачкој, господин Стане Рибич и представници Великог Медера, посланкиња Илдико Лапошова (Ildiko Lapošová) и аутор књиге о српском гробљу Варга Ласло (László Varga).

unnamed-1

Stane Ribič, Polaže venac

Иако је 1. Светски рат званично трајао до потписивања Версајског мира са Немачком /28. јун 1919/ рачуна се да је 1. Светски рат завршен потписивањем примирја између сила Антанте са Немачком који се догодио 11. новембра 1918 године. Примирје је потписано у жељезничком вагону у месту Компијену и ступило на снагу тачно у 11.00 часова.

unnamed-2

Varga Laszlo, Ildiko Lapošová, Stane Ribič

За српске затворенике овога логора то је представљало крај утрпења које је за неке трајао неколико година. Али њих неколико хиљада је заувек своје душе оставило у туђој земљи неозначених гробова, без имена и порекла.

Удружење Срба у Словачкој већ дуже време покушава да упокоји душе ових мученика исписивањем  имена на месту њиховог последњег одпочинка. Благослов Његове Светости Патријарха Иринеја и Ваша подршка ће нам помоћи да ову замисао доведемо до краја.