FILMSKI PUT PUPINA PO SLOVENIJI – ODUŠEVIO

U Mariboru prikazan i dokumentarni film: „Otvaranje spomenika Mihajlu Pupinu na Bledu“,  režisera Rada Bakračevića

1. Ekipa projekcije filma kraj spomenika Pupina

Ekipa projekcije filma kraj spomenika Pupina

 

 

Povodom podizanja spomenika na Bledu Mihajlu Idvorskom Pupinu 9. oktobra na 161. godišnjicu rođenja ovog velikog srpskog naučnika, patriote i heroja civilizacije u prisustvu predsednika obe države Tomislava Nikolića i Boruta Pahora, delegacija iz Novog Sada organizovala je projekciju animirano-dokumentarnog filma MIHAJLO IDVORSKI PUPIN – PUT KA SVETLOSTI od 23. do 27. novembra na Bledu, u Ljubljani i u Mariboru.

2. Župan Fajfar sa gostima i Novog Sada Ilićem (desno) i Čubranovićem

Župan Fajfar sa gostima i Novog Sada Ilićem (desno) i Čubranovićem

Ekipu projekcije filma činili su: Miroslav Ilić, zamenik predsednika Skupštine Grada Novog Sada, Radomir Čubranović, koproducent filma, predsednik udruženja EUprogress i novinar „Štajerskih novic“ i Aleksandra Čubranović, generalni sekretar EUprogress-a i fotoreporter našeg lista.

 

3. Ilić predaje poklon Janezu Fajfaru

Ilić predaje poklon Janezu Fajfaru

Na svojevrsnom filmskom putu svetlosti po Sloveniji, projekcija filma je ispraćena burnim aplauzima punih sala posetilaca u znak poštovanja prema Mihajlu Idvorskom Pupinu i priznanja ekipi koja je uspešno realizovala film u kojem je na zanimljiv način predstavljen  životni put i delo velikog srpskog naučnika koji je zadužio svetsku civilizaciju.

4. Domaćini i gosti-Kuralt Jože, Miroslav Ilić, Janez Fajfar i Radomir Čubranović (zdesna)

Domaćini i gosti-Kuralt Jože, Miroslav Ilić, Janez Fajfar i Radomir Čubranović (zdesna)

Najavljujući film na prvoj projekciji, koja je započeta na Bledu, Radomir Čubranović je, pored ostalog, rekao:

-Večeras nas je okupio Mihajlo Idvorski Pupin, naučnik, patriota i izuzetan čovek iz Banata, Vojvodine i Srbije koji je simbol prijateljstva Srba i Slovenaca. Sad smo na Bledu u Sloveniji, a ne u Italiji, zahvaljujući upravo Pupinu koji je svojim autoritetom i ličnim poznanstvom sa predsednikom SAD Vudro Vilsonom argumentovano izdejstvovao  na Mirovnoj konferenciji u Versaju posle Prvog svetskog rata da Bled, Triglav i Pomurje ostanu u sastavu Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, odnosno sada Slovenije. Slovenci, posebno Bled, su znali to da cene i 1921. godine Pupin je postao počasni građanin Bleda. Srbi su imali isti razlog da to učine jer im je pripao Banat, Hrvati jer im je pripala Baranja i Makedonci jer im je, zahvaljujući Pupinu, pripao Ohrid.

5.Čubranović daruje Molitvu gospodnju županu Fajfaru

Čubranović daruje Molitvu gospodnju županu Fajfaru

Kad je o Sloveniji reč, Pupin se odužio svom učitelju fizike i matematike Slovencu Simon Kosu iz Građanske škole i Realke u Pančevu koju je pohađao 1872. godine. Učitelj Kos je naime prepoznao talenat i potencijal Pupina u usmeravao ga je na put svetlosti znanja. Pupin je, duboko ceneći značaj ovog obrazovnog putokaza slovenačkog učitelja, uzvratio domovini Simona Kosa.

 

5a Konzul Stana Končarević u razgovoru sa koproducentom Čubranovićem

Konzul Stana Končarević u razgovoru sa koproducentom Čubranovićem

Kako je započeta ideja o spomeniku Pupinu na Bledu? Pre više od 4 godine upoznao samKonzul Stana Končarević u razgovoru sa koproducentom Čubranovićem gospodina Janeza Fajfara, župana Bleda. Odmah, pri prvom susretu, Janez mi je rekao da želi da se Bled zbratimi sa Idvorom. Objasnio mi je da na taj način hoće da se zbliži sa rodnim mestom Pupina i da se ujedno podigne spomenik na Bledu velikom naučniku u znak zahvalnosti što je Bled ostao u sastavu Slovenije. Tu inicijativu sam oduševljeno prihvatio i sve ove godine podržavao. Srce mi je sad puno što je spomenik 9. oktobra na 161. godišnjicu rođenja Pupina podignut na Bledu. Paralelno s podrškom podizanja spomenika snimili smo film o Pupinu – prvi srpski film u čast večitog poštovanja stvaralaštva Mihajla Pupina. Večerašnjom projekcijom filma MIHAJLO IDVORSKI PUPIN – PUT KA SVETLOSTI nastavljamo filmski „Put svetlosti“, započet pre godinu dana premijerama u Beogradu i Novom Sadu, a potom nizom besplatnih projekcija. Ovaj animirano-dokumentarni film, je prikazivan u mnogim sredinama u Srbiji i Republici srpskoj, školama, kulturnim centrima, dijaspori, na RTS-u, RTV-u, internetu, kao i na kanalima lokalnih i regionalnih televizija. Do sada ga je videlo više dva miliona (!) gledalaca. –

 

 

6. Sala u domu crkvene opštine u Ljubljani

Sala u domu crkvene opštine u Ljubljani

Inače, animirano-dokumentarni film, koji je s velikim simpatijama primljen u Sloveniji, traje 33 minuta. Brojni saradnici su radili da film dobije željenu formu.  Glavni deo ekipe filma činili su: udruženje iz Beograda Moj heroj – producent, udruženje iz Novog Sada EUprogress – koproducent, Svako dobro Production iz Beograda – izvršni producent i Sava Sajko – autor i režiser sa Lavom Jeržabekom. Ovaj film je ekipi dao vetar u leđa i već je zaopočet i sledeći za englesko govorno područje pod nazivom Toward the light koji je posvećen Mihajlu Pupinu i njegovom odnosu sa Nikolom Teslom. Ovaj drugi film je od strane UNESCO-a uvršten u kalendar Međunarodne godine svetlosti. UNESCO je, kao što je poznato, ovu godinu proglasio za Međunarodnu godinu svetlosti uz obeležavanje 100-godišnjice od postavljanja temelja savremenom svetu telekomunikacija zahvaljujući pronalascima Mihajla Pupina iz oblasti emitovavanja radio talasa.

7. Ilić predaje poklon ocu Radetu

Ilić predaje poklon ocu Radetu

U ime opštine i Grada Bleda goste i gledaoce u sali pozdravio je župan Janez Fajfar istakavši veličinu naučnika Pupina.

U ime Grada Novog Sada domaćine i prisutne, na odličnom slovenačkom jeziku, pozdravio je Miroslav Ilić, zamenik predsednika Skupštine Grada Novog Sada podsetivši da je Novi Sad finanijski značajno pomogao realizaciju snimanja filma o Pupinu i da će najveći vojvođanski grad i dalje pomagati ovako značajne projekte.

Projekciju filma u Ljubljani organizovala je 24. novembra parohija pravoslavne crkve u Ljubljani u lepom pravoslavnom domu, a domaćin je bio otac Rade.

9. Dar od srca u prave ruke

Dar od srca u prave ruke

U Mariboru, 25. novembra u predivnoj sali instituta za infomatičke nauke „Izum“, pored animiranog filma prikazan je u prvom delu promocije dokumentarni film režisera  Rada Bakračevića: „Podizanje spomenika Mihajlu Pupinu na Bledu“, koga su zajednički otvorili Tomislav Nikolić, predsednik Republike Srbije i Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije. Projekciju je organizovao Rade Bakračević, glavni urednik našeg lista u ime Srpskog kulturnog društva Štajerska zajednica (o čemu je naš list već opširno pisao).

 

10. Rade Bakračević otvara svečanost u Mariboru

Rade Bakračević otvara svečanost u Mariboru

Gosti i domaćini su razmenili prigodne poklone u znak sećanja na organizovanje projekcije filma: Miroslav Ilić je u ime Grada Novog Sada domaćinima na Bledu, u Ljubljani i Mariboru poklonio umetničke grafike Novog Sada, a Radomir Čubranović u ime EUprogress-a poklonio je domaćinima projekcije u svim gradovima umetnički rad Molitvu gospodnju autora iz Novog Sada Svetozara Pajića-Dijaka, jednog od najvećih kaligrafa u Evropi.

Zajednička je impresija domaćina i gostiju da je animirano-dokumentarni film o Pupinu najlepšti poklon koji na svoj način  simbolizuje prijateljstvo Slovenije i Srbije…

 Tekst i fotografije: Aleksandra Čubranović