Курц: Постављени темељи за бољу и перспективнију Србију

 субота, 16.01.2016. у 11:51
(Фото Танјуг)

БЕЧ – Министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц оцењује да је Србија протеклих година доказала да је поуздан партнер ЕУ и спремна да преузме улогу лидера у региону, те да је, на унутрашњем плану, поставила темеље за бољу будућност.

„Бројне реформе предузете од стране Србије, протеклих година, посебно економске, као и неопходни напори у области владавине права, поставили су темељ за бољу и перспективнију Србију”, рекао је шеф аустријске дипломатије.

Он истиче да реформски тренд мора бити настављен, и то не само да би земља могла да напредује у преговорима о приступању ЕУ, већ и у интересу побољшања свакодневног живота грађана Србије.

Аустријски министар је такође указао да је Србија постала важан извор стабилности на западном Балкану.

„Протекла година била је изазовна за све нас и желео бих да још једном изразим захвалност српској влади и грађанима због опхођења према избеглицама и понашања у избегличкој кризи”, подвукао је Курц за Танјуг.

Он је истакао да су добросуседски односи део услова за чланство у ЕУ и да верује да је, у том погледу, читав регион значајно напредовао.

Курц је подсетио на Берлински процес, чији је домаћин прошле године била Аустрија, и истакао да је та иницијатива доказала своју ефикасност, због цега ће Аустрија остати ангажована у њему.

Он указује да ће Канцеларија за регионалну сарадњу младих бити формирана понајвише захваљујући иницијативи Србије и спремности да сарађује са својим суседима, посебно Албанијом.

„Уверен сам да ће та канцеларија моћи да се успостави пре наредног самита у Паризу и очекујемо да ће она бити значајна за превазилажење наслеђа прошлости”, објаснио је Курц.

Потписивање два споразума о границама, прошлог августа, је показало да, и поред политичких тешкоћа, и даље постојећи билатерални спорови у региону могу бити решени, нагласио је шеф аустријске дипломатије, рекавши да је потребно искористити настали тренутак, те додао да ће Аустрија организовати конференцију о преосталим отвореним питањима у марту.

На питање да ли Запад има интереса да се више ослања на неке од држава региона, Курц је казао да Аустрија верује да је коректан приступ такав да све земље региона буду једнаки партнери.

„Фаворизовање једне или друге земље послало би погрешан сигнал и то морамо да избегнемо. Наравно, у зависности од питања свака земља има специфичну улогу и предност. У превазилажењу избегличке кризе, на пример, посебно су Србија и Македонија кључни партнери, јер су више погођене тим проблемом од осталих”, додао је он.

Одговарајући на питање како се према његовом мишљењу мери „лидерство” у региону, Курц је казао да лидерство значи имати храброст да се донесу и тешке, али и неопходне одлуке како би се побољшао живот грађана

„’Лидерство’, такође, значи, учење о прошлости гледајући у будућност и повећање сарадње са суседима у заједничком интересу земаља региона”:

„Верујем да се српска влада са премијером Александром Вучићем доказала протеклих година да има те квалитете, а и резултати су већ видљиви. Дубоке структурне реформе за стварање праве тржишне привреде могу створити радна места, привредни раст и успоставити конкурентност са економијама земаља ЕУ, али су увек болне на почетку”, подвукао је Курц.

Он је истакао да су реформе неопходне Србији „како би напредовала и градила сјајнију будућност”.

Споразуми из дијалога Београда и Приштине су, према његовим речима, даљи јасан доказ доношења тешких политичких одлука у циљу стабилнијег и просперитетнијег региона.

„Промене нису никада лаке, али верујем да је влада Србије показала спремност да учини све што је потребно у циљу отварања новог поглавља за Србију и целог региона”, подвукао је он додајући да Србија треба да настави тим путем.

Када је реч о односу Србије са ЕУ, НАТО, Русијом Курц је изразио уверење да је српско политичко руководство и посебно премијер Вучић мудро у потрази за добрим односима са свим важним партнерима, и то иде „много даље од њених односа са ЕУ, НАТО и Русијом”.

„Одбацујем тврдњу да побољшање односа са једном страном аутоматски значи губитак друге стране. Тај начин размишљања је прошлост. ЕУ је формирана на идеји да се сарадњом може постићи више него што то може свако појединачно. Охрабрујемо Србију да настави своју снажну опредељеност приступању ЕУ, а ми ћемо наставити да подржавамо ту земљу на све могуће начине”, поручио је Курц.

Он је указао да је отварањем прва два поглавља у децембру Србија постигла велики напредак у том правцу.

Такође је нагласио да то није лак пут, већ захтева тежак рад и стрпљење од свих нас, али да се сваки труд исплати, те да су последњих година постављени темељи за бољу и перспективнију Србију.

Упитан да ли Западу, како тврде поједини аналитичари и медији, смета јак премијер на челу Србије, Курц је казао да је само пре пар седмица постигнут „велики продор” у односима ЕУ и Србије, отварањем прва два поглавља у приступном процесу, и то може увелико да се припише реформским напорима и посвећености премијера Вучића.

„Атмосфера на министарској конференцији са Вучићем није била само јако продуктивна, већ и пријатељска. У случају Аустрије, могу да кажем да су наши односи са Србијом, а нарочито са српском владом, бољи и снажнији него у било ком тренутку у последњих 20 година”, закључио је Курц.