СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У БУДИМПЕШТИ

СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА

Будимпешта 30.јануар 2016

2-

(с лева на десно) Борислав Рус- председник Самоуправе Срба у Будимпешти, Стане Рибич,председник Удружења Срба у Словачкој, Вера Пејић Сутор- председница Самоуправе Срба у Мађарској, Љубомир Алексов- представник српске народности у мађарском Парламенту

Свечана Светосавска прослава је ове године одржана у Дунав палати у Будимпешти. Светосавску беседу је одржала Радојка Горјанац, главни саветник државног секретаријата за културу Министарства за људске ресурсе. У свом говору се осврнула на историјски лик Светог Саве и његов утицај на развој српске кутуре и историје.

3-

Вера Пејић Сутор, председница Самоуправе Срба у Мађарској, Светосавска академија 2016

Госте су поздравили и Вера Пејић Сутор, председница Самоуправе Срба у Мађарској, Радослав Павловић, саветник председника Србије као и Антал Паулик, високи функционер Министарства за људске ресурсе.
Као и сваке године и ове су додељена признања заслужним појединцима које додељује земаљска Самоуправа Срба у Мађарској. „Светосавку награду“ су уделили Игор Рус и Петар Крунић, а удељена је Предрагу Мандићу за унапређење културних и духовних вредности а пре свега за изградњу нове печујске српске цркве. Добијену награду је посветио својим умрлим родитељима, оцу Љубинку и мајци Смиљи.

4-

Светосавски бал 2016, Будимпешта
Награде „Сава Текелија“ су добили Синиша Ножица за очување материјалне и духовне вредности у Шиклошу и доц. Зоран Вукосављев за научне радове око истраживања српских цркава у Мађарској.
У културном делу свечане академије су наступали чланови хора српске основне школе из Батање и чланови српског позоришта у Мађарској које годинама успешно води Милан Рус.

6-

(с лева на десно) Игор Рус- потпредседник Самоуправе Срба у Мађарској, Синиша Ножица- добитник Повеље Сава Текелија 2016, др Зоран Вукосављев- добитник Повеље Сава Текелија 2016, др Предраг Мандић- добитник Светосавске награде 2016, Вера Пејић Сутор- председница Самоуправе Срба у Мађарској.
Повеља Сава Текелија се додељује за истакнути рад за очување материјалних добара Срба у Мађарској.

Прослава је настављена у великој сали „Дунав“ Палате. Госте су забављала два оркестра: оркестар „Село“ и оркстар Миће Јанковића, а као вокални извођачи су наступили, Чеда Марковић, Никола Скорић и Љиља Петров.

5-

Коло, коло наоколо

На свечаном балу је било присутно преко три стотине гостију из неколико земаља, Мађарске, Словачке, Босне и Херцеговине и Србије. Сала је била премала да прими све заинтересоване што доказује колико је овакво дружење значајно.

Стане Рибич