Курц: Договорено у дијалогу са Београдом мора бити примењено

Курц: Договорено у дијалогу са Београдом мора бити примењено

четвртак, 11.02.2016. у 21:34

(Фото Бета)

ПРИШТИНА – Министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц истакао је вечерас у Приштини да све што је договорено у дијалогу са Београдом мора бити примењено.

Он је, на конференцији за новинаре, после састанка са шефом косовске дипломатије Хашимом Тачијем, казао да је обишао свих шест западнобалканских држава, које су за спољну политику Аустрије најважнији регион и које подржава на путу у ЕУ.

„За нас је одлучујуће да се оно што је са Београдом договорено у дијалогу примени. Нема алтернативе дијалогу”, нагласио је Курц, истичући да је дијалог Београда и Приштине важан, како за те две стране, тако и за цео регион, али и „основа” за приближавање ЕУ.

Шеф аустријске дипломатије је оценио да су грађани Косова заслужили позитиван развој, који је могућ само ако се односи са Београдом, корак по корак, побољшају и спроведу неопходне реформе.

Он је истакао да је радо поново на Косову иако је свестан да је допутовао у тешко политичко доба за Приштину.

„Шокирала су ме разбијена стакла на згради косовске владе. Могу с тим у вези само поновити што сам раније изјављивао, а то је да позивам на избегавање насиља и да опозиција изабере пут дијалога који је нормалан у свакој демократији. Насиље не решава ништа и мора се осудити”, нагласио је Курц.

Такође је апеловао на косовску владу да остане активна у спровођењу потребних реформи у области економије, посебно када је реч о смањењу бирократије, борби против корупције и залагању за владавину права.

То је, према његовим речима, потребно и основа је да инвеститори остану, али и предуслов да нови инвеститори дођу.

Када је реч о избегличкој кризи, Курц је указао да је она прошле године погодила Аустрију, али и многе друге земље у Европи, а ЕУ као целину.

„Протекле године смо имали огроман број избеглица. Ми у Аустрији смо на то реаговали и одлучили да уведемо ограничење за прихват избеглица, јер не можемо и ове године да примимо толики број. Предузимамо кораке и постављамо ограничења”, подвукао је Курц.

Он је изразио захвалност земљама западног Балкана што су спремне да зауставе талас избеглица.

Према његовим речима, посебно ће у томе улогу имати Македонија, пре свега у осигурању да избеглице неће из Грчке моћи наставити пут ка западној Европи.

Такође је захвалио косовској влади на сузбијању илегалне миграције са Косова и поручио грађанима да не постоји могућност за илегалне мигранте да остану у Аустрији и другим европским земљама.

„Ко покуша илегално да са Косова дође у Аустрију мора рачунати да ће брзо бити враћен”, напоменуо је Курц.

Тачи је подсетио да је Аустрија главни страни инвеститор на Косову и захвалио Бечу на досадашњој подршци.

Он је уједно изразио наду да ће Косово брзо са ЕУ договорити визну либерализацију.

Као и током осталих станица балканске турнеје, Курц је са својим домаћинима представио акциони план израђен у сарадњи са властима Косова.

Тај план за сарадњу Беча и Приштине током ове године предвиђа подршку Аустрије даљим корацима приближавања Косова ЕУ, али и за визну либерализацију уз испуњење потребних услова, од којих је осам остало да се испуни, што би требало да се догоди у првој половини ове године.

Даље, Беч жели да подржи дијалог Београда и Приштине, али и пружи подршку Косову за чланство у међународним организацијама.

У Акционом плану предвиђена је и пријатељска утакмица фудбалских репрезентација Аустрије и Косова, после Евроспког првенства. (Танјуг)