Парламентарни избори у Словачкој

Братислава 06.март 2016

 ПИШЕ: СТАНЕ РИБИЧ

            Ноћ са 05. на 06 март је свима донела много изненађења. У Словачки Парламент су изабрани припадници 8 политичких партија. Досадашње стандарне политичке партије као КДХ није прешла цензус и са својих 4,94% гласова неће имати свог представника у Парламенту.

СМЕР досадашња партија која је сама владала је добила свега 28,28 % и поново је победник избора. У новом парламенту је обезбедила 49 посланичких места и покушаће да поново формира владу.

На другом месту се налазе либерари на челу са Рихардом Суликом, Еуропослаником који су у свом првом изборном програму имали легализацију хомосексуалних партнерства и легализацију марихуане. Да ли ће наставити у свом претераном либерализму остаје нам да пратимо дешавања. Добили су изненађујућих 12,10% гласова и 21 место у Парламенту.

Вечити бунтовник и популиста Игор Матович је са 11,02% гласова добио 19 посланичких места. Изненађујући проценат гласача је (Обични људи ОЛаНО) добио не захваљујући свом програму већ пљувајући и оцрњујући Роберта Фица и СМЕР.

СНС (Словачка народна страна) на челу са Андрејом Данком је добила 8,64% гласова и 15 места у Парламенту. Нови правац у вођењу странке као и целокупна политичка ситуација у Европи и Словачкој је довела до јачања националних партија. СНС ће у наредном периоду одиграти велику улогу у формирању нове Владе у Словачкој.

Највеће изненађење ових избора је отварање парламентарних врата страни ЛСНС (Лудова страна наше Словенско) на челу са Марианом Котлебом кога многи због свог радикалног става сматрају за фашистичку странку. Гледајући по осталим европским државама развој ситуације и политике у односу на мигранте и решавање унутрашњих проблема, не треба да изненади улазак екстремних и националних партија у парламенте свих земаља. Добио је 8,04% гласова и 11 посланичких места.

Аутсајдер ових избора Борис Колар и његова партија СМЕ РОДИНА је добио 6,62%гласова и 11 места у Парламенту. Бизнисмен без политичког искуства и амбиција може само да мути воду у нестабилним политичким водама.

Мост – Хид на челу са Белом Бугаром је освојио 6,50 % гласова и 11 посланичких места. Иако су очекивали већи проценат, може се рећи да је ово најстабилнија политичка странка што се тиче гласача.

Радослав Прохазка и страна СИЕТ (Мрежа) је добио 5,60% гласова и 10 места у Парламенту. Он је по ранијим истраживањима изгубио преко 50% гласача.

Наредан период ће показати ко и како ће саставити Владу и да ли ће та Влада бити довољно стабилна да савлада следећи период обавеза заседања Европском унијом и унутрашњу политику земље. Или ће следећа влада бити само прелазна влада до ванредних парламентарних избора који ће бити неминовни ако влада буде састављена од нестабилних политичких странака.