Председник Николић: Русија ће до краја 2019. урадити мозаик у Храму Светог Саве

HRAM SVETOG SAVE
Храм Светог Саве (фото: Раде Бакрачевић)
===================================

До краја 2019. године Русија ће урадити мозаик на око 4.000 квадрата у Храму Светог Саве, саопштено је данас након седнице Главног одбора Друштва за подизање Храма Светог Саве на Врачару у Београду, којом је председавао председник Србије Томислав Николић.

IMG_1699

Томислав Николић, председник Републике Србије (Фото: Раде Бакрачевић)

Како је саопштено из Председништва Србије, Русија ће до тада направити мозаик у куполи, поткуполној галерији и олтару, док ће Србија извести све припремне радове за постављане мозаика, као и израду платформе високе 38 метара која би требало да буде постављена у храму до 1. маја 2016. године.

CCC-PUTIN - IMG_3992

Владимир Путин, председник Русије (фото: Раде Бакрачевић)

Николић, који је и председник Главног одбора, оценио је да је помоћ Русије у изради мозаика битна јер показује чврсте везе два православна народа, о чему је недавно разговарао са председником Руске Федерације Владимиром Путином.

PATRIJARH KIRIL - NIŠ 7 DO 9. OKTOBAR 520

Руски Патријарх Кирил (фото: Раде Бакрачевић)

На седници су усвојене измене статута Друштва, пословника Главног одбора Друштва и пословника Скупштине Друштва. Приказана је динамика и програм радова у улици Боре Станковића и на платоу Храма Светог Саве, као и план и програм свих предстојећих радова до завршетка градње, са финансијском анализом.

VALERIJ ALEKSEJEV predsednik fonda jedinstva pravoslavnih naroda

Валериј Алексејев, председник фонда јединства православних народа (фото: Раде Бакрачевић)

Поред чланова Главног одбора, седници су присуствовали генерални директор компаније Нафтна индустрија Србије Кирил Кравченко, члан Управног одбора компаније Гаспром њефт Александар Дибаљ и ; заменик руководиоца Руске Федералне агенције за питања Заједнице Независних Држава, сународника у иностранству и за међународну хуманитарну сарадњу (Рошотрудничество) Александар Рађакович.(Бета)