ПРОСЛАВА ХРАМОВНЕ СЛАВЕ У МАРИБОРУ

2

Митрополит загребачко – љубљански др ПОРФИРИЈЕ у току прославе дао је режисеру Раду Бакрачевићу благослов за његов филм “Путевима православља”

У суботу 28. маја у мариборском храму прослављена је храмовна слава, празник св. Кирила и Методија. Овом приликом је прослављен и свечани јубилеј, 10 година од куповине храма на Тржашкој 13.

IMG_0099                                                                                                                                      Богослужбено славље започело је у петак 27. маја празничним вечерњем, које су служили мариборски пароси,  јереји Саво Косојевић и Милан Јовановић.

IMG_0362

Овогодишњи гости, хор св. Јован Дамаскин из Новог Сада, обогатили су духовну радост појући на вечерњем  и св. Литургији на дан празника.

IMG_0137

Светом Архијерејском Литургијом началствовао је Његово Високопреосвештенство Митрополит Порфирије, уз саслужење љубљанског намесника о. Милана Дудуковића,

4

о. Исе Кисидиса из Цеља, о. Венијамина из Загреба, о. Бранислава Тодорића из Крања, о. Радована Димитрића из Копривнице, о. Дејана Мандића из Копра, мариборских пароха, као и ђакона Драгана Радића из Загреба и Угљеше Пилингера из Вараждина.

IMG_0235-002

На крају св. Литургије, на којој се причестио велики број малишана и неколицина одраслих, уследила је Литија ка црквишту, месту на коме ће бити сазидан будући мариборски храм.

IMG_0426

Митрополит је са кумовима, породицом Калезић из Марибора, као и сабраним свештенством  и народом пререзао славски колач и одржао пригодно слово.

IMG_0261

Након тога је славље настављено трпезом љубави у свечаној сали ЦО Марибор, на којој су се сабрању прикључили и Надбискуп мариборски Алојз Цвикл и жупан града Марибора др. Андреј Фиштравец.

P1030878

Заједно са Митрополитом Порфиријем одржали су пригодне здравице, захваливши се на лепом гостропимству.

IMG_0304

 

У културном- забавном делу програма, хор св. Јован Дамаскин отпојао је неколико традиционалних српских песама, на велику радост присутних.

IMG_0382

Чланови српских КУД-ова из Марибора узели су улогу у послужењу присутних на трпези  љубави, а на крају су  шаренилом народних ношњи  улепшали народно коло, којим се и закључило овогодишње сабрање у част св. Кирила и Методија.