Завршено заседање Сабора на Криту

Васељенски Патријарх Вартоломеј (фото: Раде Бакрачевић)

 PATRIJARH VASELJENSKI -BEOGRAD - NIŠ 7 DO 9. OKTOBAR 317
Аутор: Јелена Чалијанедеља, 26.06.2016. у 10:26
Крит, Хања – Свети и велики сабор православне цркве завршио је јуче касно по подне заседање на Православној академији на Криту. Јучерашња литургија у Цркви светих Петра и Павла у Хањи, коју ће предводити васељенски патријарх Вартоломеј и у којој ће учествовати девет поглавара православних цркава, биће и званични крај заседања Сабора. Обраћајући се патријарсима и члановима делегација десет помесних цркава на завршној радној седници Сабора, патријарх Вартоломеј захвалио им је на учешћу и подсетио да на заседању нису учествовале четири аутокефалне цркве, као и да је било забринутости какав ће бити исход Сабора.

– Успели смо да заједничким радом, напорима свих овде присутних напишемо ново поглавље историје, а највреднија ствар коју ћемо сви однети кући са овог сабора је порука нашег јединства у Христу. Упркос аутокефалији, ми смо једна црква, сједињена у својој различитости – рекао је патријарх Вартоломеј.

Он се на енглеском језику обратио и посматрачима из, како је навео, цркава с којима су православни у дијалогу и екуменских организација чије су православне цркве чланови дуго година. Он им је захвалио за искрену подршку коју су пружали одржавању Сабора.

– Сви смо потврдили велики значај дијалога с другим хришћанским црквама и одржавањем овог заседања постигли смо да црквени сабори постану поново начин да потврдимо православно јединство – рекао је васељенски патријарх.

Сабор православне цркве окупио је десет од 14 аутокефалних цркава. На њему је учествовало укупно око 290 делегата из целог света. Високе црквене делегације током шест дана заседања расправљале су о шест тема, раније припремљених на предсаборским заседањима. То су мисија православне цркве у савременом свету, која је била на дневном реду првог дана заседања, аутономија и начин њеног стицања, православна дијаспора, света тајна брака, значај поста и односи православне цркве са осталим хришћанским светом. О овом документу расправљало се последњег дана Сабора и он је последњи и усвојен. Сви текстови требало би ускоро да буду доступни јавности.

AddThis Sharing Buttons