ПРЕДСТОЈИ КВАЛИТЕТНИЈА САРАДЊА ПОКРАЈИНСКЕ ВЛАДЕ И МАТИЦЕ СРПСКЕ

2. Др Станић (десно) са председником Мировићем

Др Станић (десно) са председником Мировићем

Сарадња Покрајинске владе Војводине и Матице српске у наредном периоду базираће се на снажнијој, професионалнијој и одговорнијој основи него у досадашњем периоду, ово је основна порука данашње (29. јун) посете најстаријој српској културној институцији – Матици српској новог председника Покрајинске владе Игора Мировића. Председника Мировића и Покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама др Мирослава Штаткића, примио је председник Матице др Драган Станић са сарадницима. Тема сусрета била је  досадашњи рад и активности ове институције, као и проблеми са којима се Матица суочава.

1. Матица српска

Матица српска

Председник Покрајинске владе Игор Мировић је изјавио да ће Покрајинска влада снажније, професионалније и одговорније, преко ресорног покрајинског секретаријата, помагати рад Матице српске, институције која је темељ културног идентитета српског народа и додао:

-Исказали смо спремност да у духу нове политике Покрајинске владе – политике окупљања око значајних пројеката и вредности, будемо мост који ће повезивати, помагати, подсећати на значај Матице српске, али и других институција од националног значаја, и да учинимо све да њихова делатност ни у једном сегменту не буде угрожена. –

3. За време разговора

 За време разговора

Било је речи и о генералном статусу Матице, односно о потреби да се на основу иницијативе која ће потећи из Матице српске, промисли о јачању њеног формалног  статуса. Председник Матице др Драган Станић додао је да је уверен да ће нови председник Покрајинске владе утицати на стварање бољег и потпунијег политичког амбијента, који ће омогућити рационално и интензивно деловање Матице српске, како на српском простору, тако и шире. Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама др Мирослав Штаткић је нагласио да је неговање националног идентитета кључни фактор за развој једне културне средине и једног друштва.

У сваком случају, значајан утисак је оставио нови председник Покрајинске владе Игор Мировић што је једну од својих првих  радних посета посветио најстаријој и најзначајнијој српској културној  институцији.

 

Радомир Чубрановић

                      Фото: Александра Чубрановић