Petra Habjanič razveseljuje s harmoniko

DSC_4201-copy

Virtuozinja na tečajih tudi pri Dušanu Vučkoviću

Koncertno klavirsko harmoniko je s sedmimi leti začela igrati v Glasbeni šoli Gornja Radgona Petra Habjanič. Leta 2012 se je vpisala na Konservatorij za glasbo in balet v Mariboru, v razred prof. Slavka Magdiča. Aktivno se je udeleževala številnih seminarjev in mojstrskih tečajev pri priznanih profesorjih harmonike: Slavku Magdiču (Slovenija, Hrvaška), Primožu Parovelu (Slovenija, Kanada, Evropa, Azija), kot tudi pri  Dušanu Vučkoviću (Srbija). Letos je šolanje v Mariboru Petra Habjanič uspešno zaključila in s študijem harmonike bo jeseni nadaljevala na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Klemnu Lebenu.

Vsem generacijam je blizu glas harmonike, instrumenta, ki nas s svojim zvokom in glasbo povabi k petju ali plesu. Sodi med zrakovna glasbila oziroma aerofone. Izvira iz leta 1821, ko je Christian Buschmann iznašel »ročno eolino«, sedem let pozneje pa Cyrillus Demian »akkordion«. Leta 1852 je Monsieur Busson uvedel klavirske tipke na ta instrument, ki ga v Južni Ameriki (Argentina, Urugvaj, Paragvaj) poznajo kot »bandenon« oziroma »kvadratno harmoniko«. V Slovenijo bi naj harmonika z Nemškega prišla v drugi polovici 19. stoletja in so jo poimenovali zelo različno: »meh«, »mehe« na Štajerskem in Primorskem, »orgle« na Gorenjskem in Dolenjskem, »mužike« v Prekmurju ter »lajne« na Koroškem.

Kako odlično obvlada igranje na koncertno klavirsko harmoniko, je Petra Habjanič predstavila v okviru koncerta ob 75-letnici trobentača Zdeneka Bilyja v Radencih, ko je v tamkajšnji Kongresni dvorani hotela Radin številnemu občinstvu zaigrala Francosko suito št. 2 (Allemande, Sarabande, Gigue) Johanna Sebastiana Bacha ter Toccato Vladimirja Malicha.

Filip Matko Ficko