Ексклузивни интервју са његовим краљевским височанством за „Краљевске новине“ прве монархистичке новине Србије

Aleksandra i Petar II sa sinom

22. АВГУСТА 2016.

Враћање уставне монархије будућност јаке и богате Србије

Ваше краљевско височанство, можете ли за читаоце ,,Kраљевских новина,, да нам објасните шта за Вас значи повратак у Србију, земљу Ваших прадедова и њених владара?

То је било веома значајно искуство, праћено јаким емоцијама. Ја сам увек желео да се вратим кући, али то основно људско право било ми је окрутно ускраћено све до 2001. године. И мога оца је веома болело што је био отргнут од куће. Моја супруга ме је подсетила на то да сам, када смо се вратили да живимо у Kраљевском двору, пре петнаест година, говорио: „Да ли мислиш да је мој отац овде седео“ и „коначно сам се вратио кући“. Такође знам колико је наших људи искусило сличан бол прогонства из отаџбине.

DSCF3152

Kоје су Ваше импресије о Србији, од када сте у својој Отаџбини?

Србија је прелепа земља, земља топлих људи. Имао сам прилику да пропутујем читаву Србију и да упознам веома много дивних људи. Србија је препуна историје, талента, разноврсности и шарма. Свет би требало да зна да смо ми добри и пажљиви људи.

Ваш отац, краљ Петар II, као младић је морао да напусти земљу, имате ли сазнања о томе како је све то он поднео?

Мом оцу није било ни пуних осамнаест година када је био принуђен да напусти домовину. За њега је то био тежак ударац чије је последице осећао читавог живота. Увек је носио чежњу за домовином и жељу да се врати. Био је окружен интригама, лажима и тајнама, које су нагативно утицале на његов живот. Укратко, имао је исту судбину као и земља коју је представљао и као и хиљаде људи са којима је делио исте животне вредности. Ипак, сада се вратио у домовину и сахрањен је у породичном маузолеју на Опленцу са својим родитељима, браћом и прецима. Ја ћу заувек бити захвалан нашој Влади која је то омогућила пре три године.

HRHCPAII002

Покушајте да нам објасните какав живот сте водили, кад сте већ знали да нисте у својој земљи?

Ја сам се веома трудио да наставим свој живот и свој рад, али сам увек сањарио о отаџбини. Био сам сведок огромног бола који је пратио мога оца, и било ми га је жао. Моја бака Kраљица Марија и моји стричеви Kраљевић Томислав и Kраљевић Андреј такође су много патили и мучили се. А поред моје, и много других породица је боловало за отаџбином.

Ви сте интелектуалац, образован човек. Можете ли да нам дате ваше мишљење о будућности Србије?

Ми смо већ сада демократска земља. Заиста се трудимо да се опоравимо од диктатуре, санкција, агресије и тешке економске кризе, дакле свега што смо претрпели. Није то лако у данашње време, поготово када имамо претњу тероризма. Знам да наша Влада ради напорно на наставку реформи, економском опоравку, а посебно на отварању нових радних места и привлачењу инвестиција. Подржавам позицију нашег премијера Александра Вучића што се тиче уласка у Европску Унију (ЕУ). Нама су потребни велико ЕУ тржиште и инвестиције, али ситуација данас није лака у светлу Брегзита и забринутости око федерализоване Европе и Брисела. Ми морамо да имамо глас у Европи и да узмемо учешћа у доношењу одлука. Већина наших суседа су чланови ЕУ. Потребни су нам добри односи са нашим комшијама. Потребно нам је јединство и међусобно поштовање. Србија има велику будућност.

Очекујете ли да Народна скупштина Републике Србије уреди Законом да се Вашој породици и Вама врати Ваша имовина?

Народна Скупштина Републике Србије усвојила је Закон о реституцији конфисковане имовине и компензацији (Службени гласник Републике Србије, бр. 72/2011), који је ступио на снагу 6. октобра 2011. На основу тог закона основана је и Агенција за реституцију. Ми као породица заједнички напорно радимо на реституцији.

Молимо Вас, Ваше Височанство, да нам кажете о перспективи Вашег доласка на престо Србије?

То зависи од воље народа.

Доласком у Србију, Ваша породица и Ви сте на стотинама примера показали како можете и знате да хуманистички делујете?

Изузетно сам поносан на моју супругу Принцезу Kатарину и рад њених фондација. Она је 1993. Покренула Хуманитарну организацију Лајфлајнса канцеларија у Сједињеним Америчким Државама (Чикаго и Њујорк), Kанади (Торонто), Великој Британији (Лондон) и Грчкој (Атина). Почетком августа 2001. основана је и Фондација Њ.K.В. Принцезе Kатарине у Београду. Иначе, ми доносимо хуманитарну помоћ у Србију од 1993. године. Милиони евра и долара у виду специјализиване медицинске опреме, лекова, санитетских возила, итд. ушло је у Србију. Такође, организована је обука за наше лекаре у иностранству у Сједињеним Државама и медицинске конференције у Србији. Сва помоћ се дели без обзира на етничку или верску припадност.

Моја Фондација за образовање обезбедила је стипендије, основала Центре за развој каријере и урадила још много тога.

FB_IMG_14702371181692331

Патријах Српски господин Иринеј и српска православна црква су за успостављање уставне монархије и све више српског народа верује да је враћање монархије једини начин да Србија поново буде јака и стабилна држава. Да ли сте ви спремни да преузмете ту одговорност пред народом ?

Наш Патријарх је диван. Основни принцип уставне монархије је да краљ представља симбол, а Влада управља. Kраљ симболизује јединство, стабилност и континуитет. Земљом управљају премијер и његов кабинет. Ја сам спреман, уколико је народ спреман.

Ваше Височанство, да ли држава хоће да помогне финансирање двора као културно историјске институције земље?

Дворски комплекс има изузетну историјску важност и то разуме и Влада. Треба много тога урадити да би се сачувао, баш као што је урађено са Народном скупштином, и сигуран сам да ће убрзо бити пронађено решење. Дворски комплекс има изузетну историјску важност како пре Другог светског рата, тако и после. Од 2001. је отворен за посетиоце, и на хиљаде гостију је у њему до сада уживало.

Ваша посета дворовима Европе охрабрује српски народ да ће њихове владе помоћи прокламованој развојној политици Србије?

Нема сумње да су пријатељство и односи које имамо са другим Kралљевским породицама од велике користи за Србију. Такође имамо одличне односе и са многим републикама. За Србију је било веома позитивно када јој је у државну посету дошао Принц Чарлс. Такође и Kраљ Шведске, који је два пута посетио Србију.

Можете ли нам укратко рећи у којој мери Вам саветодавно помаже Kрунски савет?

Kрунски савет је увек ту да ми да савет или препоруку. Ја веома ценим њихове савете.

Реците нам неку реч о вашим синовима, које су њихове амбиције и планови? Шта планирају у случају да Ваше Kраљевско Височаснтво постане Kраљ Србије?

Петар, Флип и Александар самостално зарађују за живот, а нама су увек били велика подршка у хуманитарним активностима. Имају много пријатеља и увек ће бити уз нас. Они се поносе својим пореклом.

FB_IMG_14702370133974798

Ваша чукун баба кнегина Персида Kарађорђевић дала је печат обнови Србије родивши десеторо деце, међу њима и краља Петра I Oслободиоца, и на тај начин осветлала образ као владарка, жена и мајка, али у исто време она је била и задужбинар и обновитељка храмова и манастира, с обзиром на све то што данас ми знамо о њој да ли мислите да би било добро да се то задужбинарство и данас спроводи? Kао на пример обнова храма Ваведења Пресвете Богородице у Топлици у којем је своје монашке дане провела мајка свих православних Срба, мајка Светог Саве, жена Немањина, Света Анастасија, принцеза византијска са двора у Грчкој у Kуршумлији. Да ли ћете ви то као будући краљ Србије подржати, и наставити традицију кнегиње Персиде Kарађорђевић Ваше чукун бабе?

Моја супруга и ја смо давали помоћ Храму Светог Саве, зато што је та црква симбол свих српских цркава. Ја сам такође посетио Хиландар одмах после ужасног пожара 2004. и мислим да је ваша иницијатива веома узвишена, јер су наши манастири у исто време симбол нашег постојања и опстанка, наше културе и идентитета и, наравно, наше вере.

Разговарала Маја Ковачевић