НАГРАДА „ДЕЈАН МЕДАКОВИЋ“ – ЉУБОМИРУ СИМОВИЋУ

Ljubomir Simovic foto Aleksandar Andjic

Ljubomir Simovic
foto Aleksandar Andjic

 Жири за доделу награде „Дејан Медаковић“ највеће издавачке куће у Војводини и једне од најзначајнијих у Србији – новосадског “Прометеја” – донео је једногласну одлуку  да се култна награда  “Дејан Медаковић” додели ЉУБОМИРУ СИМОВИЋУ за књигу До Оба и Хуангпуа. Жири је радио у саставу:  др Драшко Ређеп, председник и чланови: Радован Поповић и Бошко Сувајџић.

2-%d0%b7%d0%bd%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%be-%d0%b8%d0%bc%d0%b5-%d1%81%d1%80%d0%bf%d1%81%d0%ba%d0%b5-%d0%b8-%d0%b5%d0%b2%d1%80%d0%be%d0%bf%d1%81%d0%ba%d0%b5-%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be%d1%80

Знаменито име српске i европске историје Дејан Медаковић.

Љубомир Симовић је, по оцени Жирија, у својој неупитној и веома утицајној лирици обновио мотиве и промишљања ходочасничког поимања дугог нашег памћења, у непрегледу општег заборава и лежерне затегнутости, која најчешће одражава разметљивост сиромашних. Оно што су педесетих година, као откровење, али и као дуг певали Светислав Мандић, Дејан Медаковић и Васко Попоа, у вишеслојној, нијансираној и племенитој песми Симовићевој се јавља као последично веровање.

Љубомир Симовић (рођен 1935. године у Ужицу) широј публици је познат као плодан драмски писац, песник, романсијер, преводилац. Редовни је члан Српске академије наука и уметности, добитник је бројних награда и признања.

Лауреату Симовићу Награда „Дејан Медаковић“, која се уручује за најбољи мемоарски спис, књигу или периодику на српском језику у току  године, биће по традицији,  свечано уручена почетком наредне године на празник ИК „Прометеј“. Награда се састоји од златника са ликом Дејана Медаковића, дивот издањем једне од књига Дејана Медаковића и свечане повеље.

Награду “Дејан Медаковић” је 2008. године основала Издавачка кућа “Прометеј” на иницијативу главног уредника Зорана Колунџије у знак трајног сећања на свог аутора и пријатеља, знаменитог српског и европског историчара уметности, хроничара, песника, прозаика и мемоаристе, једног од ненадокнадивих трибуна српске националне свести.

Ову цењену награду  до сада су добили: Момо Капор, Миодраг Б. Протић, Мирко Демић, Василије Крестић, Радивоје Стоканов, Александар Гаталица, Динко Давидов и Нада Милошевић Ђорђевић.

 

                                           Радомир Чубрановић