СУСРЕТ ПРЕДСЕДНИКА ПОКРАЈИНСКЕ ВЛАДЕ И ПАТРИЈАРХА ИРИНЕЈА

Како да имовина  Српске православне цркве буде од пуне користи Цркви, покрајини Војводини, као и свим грађанима – била је основна тема данашњег (среда, 14. децембар) сусрета у Београду у Патријаршијском двору приликом сусрета председника Покрајинске владе Игора Мировића и његове Светости – Патријарха српског г. Иринеја. Ова тема о сарадњи Српске православне цркве и Покрајинске владе на унапређивању статуса имовине на територији АП Војводине се наметнула након враћања имовине Српској православној цркви у поступку реституције.

1-srdacan-susret-patrijarha-srpskog-g-irineja-sa-mirovicem

Srdačan susret Patrijarha srpskog g. Irineja sa Mirovićem.

Као  значајна,  издвојена су питања израде Просторног плана подручја посебне намене културног предела Сремски Карловци и Просторног плана подручја посебне намене Фрушка гора, а било је речи и на тему унапређивања поклоничко-туристичког потенцијала Сремских Карловаца и повраћају патријаршијских винограда на територији општине Сремски Карловци. Тема, у оквиру Сремских Карловаца. било је и оптимално управљање арборетумом природе „Дворска башта“ у Сремским Карловцима, који као засад разноврсног дрвећа и жбуња, служи првенствено у образовне сврхе. Оцењено је и да је потребно одредити намену и појединим репрезентативним објектима, попут Палате „Стефанеум“, једној од највреднијих грађевина у старом језгру Сремских Карловаца, подигнутој 1903. године, као и „Светосавском дому“.

2-njegova-svetost-patrijarh-g-irinej

Njegova svetost Patrijarh g. Irinej.

Договорено је да се редовном комуникацијом и тешњом сарадњом надлежних покрајинских институција и представника Српске православне цркве у наредном периоду преиспитају могућности и започне рад на решавању дефинисаних приоритетних пројеката.

3-zajednicki-snimak-ucesnika-sastanka

 

Иначе, састанку су присуствовали: протојереј ставрофор Стојадин Павловић, директор Патријаршијске Управне Канцеларије,  Мирослав Штаткић, Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама и Владимир Галић, Покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине.

 

Текст и фотографије: Радомир Чубрановић