Костић: САНУ није позвана да учествује у писању Декларације о опстанку нације

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Владимир Костић и Раде Бакрачевић (фото Здравко Мајсторовић)

понедељак, 11.09.2017. у 15:20

Председник Српске академије наука и уметности (САНУ) Владимир Костић изјавио је данас да та институција није добила позив да учествује у писању Декларације о опстанку српске нације која би по најавама руководстава Србије и Републике Српске, требало да буде представљена у новембру.

Председник Србије Александар Вучић рекао је раније да је формиран тим који ће радити на писању декларације чији ће циљ бити промовисање и заштита права везаних за очување идентитета српског народа.

Костић је на конференцији за новинаре у седишту САНУ казао да унутар Академије није било разговора о посебном ставу према тој декларацији.

Говорећи о ставу САНУ према иницијативи председника Србије о покретању унутрашњег дијалога о Косову и Метохији, Костић је казао да се Академија неће изјашњавати док не добије званичан позив да учествује у тим разговорима.

„Ми не можемо правити платформу попут неке партије, али можемо дати експертско мишљење својих чланова. Ми желимо озбиљан политички дијалог без подела на патриоте и издајнике. Ако научимо да саслушамо једни друге, онда је и неки резултат тих разговора могућ”, казао је председник САНУ. (Бета)