ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИК АЛЕКСАНДАР ПОКРОВИТЕЉ САМИТА ИНОВАЦИЈА У ЈУГОИСТОЧНОЈ ЕВРОПИ

Београд, 2. октобар 2017 – Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар званично је отворио „Самит иновација у југоисточној Европи“ као покровитељ ове конференције посвећене иновацији и развоју. За све менаџере на пољу иновација, ово је прилика за нетwоркинг, остваривање корисних пословних веза и покретање тема од великог значаја за побољшање пословања, дигитализацију, нове технологије и улагање у нове послове.

„Самит иновација југоисточне Европе је изузетно важан догађај, који има за циљ да покрене дијалог на тему развоја технолошког друштва. То је неопходно за економски раст и напредак региона југоисточне Европе, као и за привлачење нових инвестиција и здравог капитала за развој Србије. Драго ми је да су се на једном месту окупили представници државних институција, Европске уније, корпорација, инвеститори, представници академске јавности и оснивачи стартуп компанија. Надам се да ће сви они допринети подизању свести о значају развоја стартап екосистема. Сви морамо да представимо Србију и Балкан као регију која има многе предности за инвестиције у ову област пословања.Морамо да идемо у корак са светом, да наше друштво ускладимо са најсавременијим стандардима. На том путу, увек можете рачунати на моју пуну подршку“, рекао је Престолонаследник Александар у свом обраћању.

На конференцији су о напретку и технолошком развоју земље и региона говорили представници најуспешнијих компанија, институција и брендова, док су на панелу Европских стартапова представљене најиновативније „старт ап“ фирме Европе.

Панел дискусије отвориле су нека од кључних питања у овој области: да ли ће Београд у блиској будућности постати средиште иновација Југоисточне Европе; шта представља концепт Смарт Ливинг и на који начин се свет мења уз паметну технологију; на који начин држава и заједница могу да негују иновације и како процес дигитализације томе доприноси.

У оквиру конференције говорили су и г-дин Мирко Тадић, оснивач компаније Бриџвеј акцелератор, г-дин Амир Раз, директор групе Схенхав & Цо, г-дин Вилијам Царбоне, вођа когнитивних решења у ИБМ-у, Мат Куперс, директор у Стартап мануфактори, г-ђа Марика Мази Боем, Х2020 стручњак из Европске Комисије, г-дин Жељко Петровић, сениор менаџер НФР Соурцинг из Ахолд Делхаизе, г-дин Анесх Зутсхи са НОВА Универзитета, г-дин Алеxандар Рапатз, главни члан Европског Супер Ангелс Клуба, г-ђа Исабел Аирас, представник Србије у Климате-КИЦ Србија.