Њ.К.В. ПРИНЦЕЗА КАТАРИНА ОТВОРИЛА ЈЕ 23. МЕЂУНАРОДНУ КОНФЕРЕНЦИЈУ БЕЗБЕДНИХ ЗАЈЕДНИЦА

img_5133

Принцеза Катарина, Принц Филип, Принцеза Даница и престолонаследник Александар Карађорђевић (фото: Раде Бакрачевић,  архив Штајерске новице).

Нови Сад, 10. октобар 2017. године – Њ.К.В. Принцеза Катарина званично је отворила 23. Међународну конференцију безбедних заједница под називом „Безбедне заједнице су суштинска потреба савременог друштва“ у Новом Саду. Конференција ће трајати до 12. октобра.

Иницијатива „безбедне заједнице“ истиче водећу улогу заједнице по питању здравља и квалитета живота, превенције повреда и насиља и изградње безбедних заједница. Свака заједница требало би да организовано ради на побољшању безбедности јер ниједан појединачан приступ није довољан да се промене тренутни шаблони понашања. Креативне методе образовања, физичког планирања и промене окружења заједно са одговарајућим регулативама и њиховом применом важан су почетак осигурања безбедности једне заједнице. Једнако право на здравље и заштиту фундаментални је постулат Светске здравствене организације која је званично представила концепт „безбедних заједница“ крајем 1980-их година.

„Када међусобно делимо знање и искуство постајемо бољи људи те такви можемо да утичемо на побољшање заједнице у којој живимо. Безбедна заједница представља тему о којој треба разговарати и поводом које треба бити проактивнији како у Србији тако и у остатку света. Безбедност људи не познаје границе међу државама. Она или постоји или не постоји. Она не познаје разлику у боји коже, територији на којој живе или религијској припадности. Безбедност захтева функционисање система као целине како би се осигурао квалитет живота сваког појединца на планети. Тачније, како би се загарантовала основна људска права,“ рекла је Њ.К.В. Принцеза Катарина.

Овогодишња, 23. Међународна конференција безбедних градова организована је под покровитељством Владе Аутономне покрајине Војводине. Организатор је Национални  ценатар за превенцију повреда и промоцију безбедности Нови Сад, док је професор Мирјана Миланков председник организационог одбора конференције.