Најава 62. Међународни београдски сајам књига. Одржана конференција за медије 18. октобра 2017.

  

У Скупшини града Београда, 18. октобра 2017. у подне одржана је конференција за медије поводом 62. Међународног београдског сајма књига, који ће се одржати од 22. до 29. октобра 2017. године на Београдском сајму.

Сајамске капије се отварају у недељу 22. октобра 2017. у 10 часова, а свечано отварање је у 18 часова.

У име земље почасног госта учеснике Сајма ће поздравити Карл-Маркус Гаус, аустријски писац и публициста, велики познавалац књижевности средње и источне Европе и утицајни књижевни критичар на немачком говорном подручју.

62. Међународни београдски сајам књига отвориће академик Миро Вуксановић

На данашњој конференцији за медије говорили су др Зоран Аврамовић, председник Организационог одбора Сајма књига, др Драган Хамовић, уредник програма Сајма, Франк Бауман, управник Гете института у Београду, Јоханес Иршик, управник Аустријског културног форума и Владимир Арсенијевић, председник и креативни управник Удружења „Крокодил“.

Др Зоран Аврамовић, председник Одбора Сајма књига, рекао је да је ова манифестација израз културе у којој је књига на првом месту, али и да је битна јер је посредник између писаца, издавача и читалаца. На нашу велику радост, Међунанродни београдски сајам књига се по броју посетилаца убраја у најпосећеније, одмах иза Франкфуртског сајма књига, чули смо од господина Аврамовића.

Програмски уредник Сајма књига – др Драган Хамовић, истакао је да је пред нама празнична недеља књиге. Иако је реч о комерцијалној манифестацији, биће прилике и да се промовише непрофитно издаваштво. Ове године у Дечјој сали за програме и младе „Александар Вучо“, поводом 120-годишњице од пишчевог рођења, у хали 1А предвиђен је читав низ програмских дешавања.

Франк Бауман, директор Гете института у Београду, рекао је да се радује што је за почасног госта ове године позван један језик а не једна држава, јер се тако удруженим снагама, на најбољи начин, представљају четири земље – Немачка, Аустрија, Швајцарска и Лихтејнштајн. На Сајму  и на неколико београдских дестинација које ће бити прави сајамски ватромети, у организацији Института представљаће се аутори, књижевност, а биће и других културних дешавања.

Три су значајне стваир на овом сајму, чули смо од господина Баумана:  књижевни домети овог Сајма; живот књиге после њене штампе и објаве, представљања и посебно након превођења а трећи и најзначајнији аспект је сарадња са преводилачким радионицама.

Господин Бауман је истакао да ће на овом Сајму посебна пажња бити посвећена превођењу и преводиоцима.

На овогодишњем сајму изненађење ће бити и пројекат Тајна звезда, те је прилика да се већ сада заинтересујемо за тајну Сајма.

Јоханес Иршик, директор Аустријског културног форума, нагласио је да ће овогодишњу „смотру књиге“ после вишемесечних припрема, у сјајној организацији Сајма, ово бити несвакидашњи празник Београд долази још пет књижевника из Аустрије, који ће репрезентативно представити њихову књижевност.

У име Удружења КРОКОДИЛ на конференцији за штампу говорио је и писац Владимир Арсенијевић, председник и креативни директор. Удружење ће, како је сликовито рекао, кроз неколико формата представљати писце, не земље, а тим поводом ангажовано је 40 аутора и више од 30 модератора. Програм ће сваког дана почињати дешавањима намењеним деци, који ће реализовати госпођа књижевник Јасминка Петровић, док ће чланови КРОКОДИЛА биће задужени за разговоре са писцима за одрасле.

На „Плавој софи“ која први пут прелази немачке границе и остварује се управо на 62. Међународном београдском сајму књига су планирани полусатни интервјуи са књижевницима, по методу један на један. Први разговор планиран је са Хертом Милер, добитницом Нобелове награде.

Важан формат биће и дебатни разговори, на којима ће учесници феноменолошки обрађивати разНе теме из области књижевности и културе.

Гост овогодишњег Сајма је немачки језик – односно државе Немачка, Аустрија, Швајцарска и Лихтенштајн које ће се представити бројним писцима и програмима од којих је један „4 земље 1 језик“.

На овај најрепрезентативнији Сајам књига у региону, од готово 500 директних излагача, 50 долази из иностранства, а посетиоци неће имати лак задатак – ако желе да погледају комплетну овогодишњу изложбену поставку, стара и нова издања, различите промоције, презентације, полемике о проблемима који муче издаваче и библиотекаре, да присуствују разговорима са писцима, обележавању јубилеја, да обиђу изложбе и остале сегменте пратећег програма – мораће да обиђу више од 30 хиљада квадрата у халама 1, 1А, 2А, 2Ц и 4

Радно време Сајма

октобар 2017. : 22. недеља, 27. петак, 28. субота и 29. недеља од 10-21;

  1. понедељак, 24. уторак, 25 среда и 26 четвртак – радно време од 10-20 часова

 

Фото: Сајам