Канцеларија Њ.К.В. Престолонаследника Александра

img_0429m_copy

 

 

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „КРАЉ ПЕТАР II У СЛОВЕНАЧКИМ АЛПИМА“ 

Београд, 12. децембар 2017 – Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар свечано је отворио изложбу фотографија „Краљ Петар II у Словеначким Алпима“ на Белом двору. Поставка обухвата фотографије Краља Петра II које говоре о његовом освајању Триглава у лето 1939. године као и о његовим редовним боравцима у Словеначким Алпима током детињства и младости.

„Срећан сам што је ова изложба постављена у сарадњи са Људским музејом из Словеније и господином Нанијем Пољанецом. Мој отац, краљ Петар, веома је волео да борави у Словенији. Волео је планинарење и 1939. године попео се на врх Триглава, највише планине у Краљевини Југославији. Надам се да ће ова изузетна изложба додатно осветлити период младости последњег краља Југославије, као и живот у Југославији пред Други светски рат. Поштујући нашу историју, данас се окрећемо будућности, са надом да ћемо са словеначким народом успоставити пријатељство које је према њему осећао мој отац, Краљ Петар II“, рекао је Престолонаследник Александар у уводном обраћању.

Аутори изложбе су Нани Пољанец и др Петер Микша, а организатор Људски музеј Рогашка Слатина заједно са Фондом Краљевски двор. Свечаном отварању присуствовали су представници дипломатског кора и саветодавних тела Круне, као и бројне друге угледне личности из света уметности и културе.

„Једна од најмлађих збирки Људског музеја у Рогашкој Слатини је управо ‘Краљева колекција’ која поседује изванредну колекцију оригиналних фотографија, уметничких слика, писама и других докумената, текстила и другог материјала. Овако конципирана, збирка представља једну од већих колекција посвећених краљевској породици Карађорђевић и периоду њене владавине од 1903. до 1945. године. Нани Пољанец није усамљени Словенац који поштује Краљевину СХС и Југославију, као прву државу у савременој историји у којој су Словенци били конститутивни народ, нити је једини покретач приватног музеја у Словенији, који у својим збиркама има предмете везане за династију Карађорђевић. Ипак, Нани Пољанец увек иде корак даље од свих других које сте имали прилике да упознате“, рекао је Душан Бабац, члан Крунског већа.

Материјал за изложбу укључује бројне занимљиве предмете међу којима су ознака Добром смучару, значка Соколског слета у Београду И степена, коју је носио Краљ Петар II и још само неколико највиших представника Соколства у Југославији, различите значке Југословенског Зимског Спортског Савеза, разне соколске значке, Орјуна, Соколски слет 1934 у Загребу, Црвени Крст, Планица, Јадранска Стража. У оквиру изложених предмета, налазе се и фотографије из личне архиве др Љубомира Костића, личног пријатеља Краља Петра II из младости.

Изложба ће бити отворена за јавност од 14. до 22. децембра, радним данима, у терминима посете од 11 и од 14 часова, уз претходну најаву канцеларији Њ.К.В. Престолонаследника Александра.