Почаст страдалим Србима у Великом Међеру у Словачкој

11. децембар 2017. године

Нови Сад, 11. децембар 2017. – Заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе  с верским заједницама др Небојша Кузмановић протеклог викенда положио је венац на српском војном гробљу у Великом Међеру у Словачкој. На овом месту, за време Првог светског рата, старадало је око 6000 Срба и после Зејтинлика у Грчкој највеће је српско гробље ван наших граница.

На основу историјских података, Срби су на подручју Аустроугарске, а данашње Словачке, доживели тешка страдања. Пре свега у аустроугарским заробљеничким логорима – у Нађмеђеру, данашњем Великом Међеру, Дунајској Среди, Шоморину и у другим местима.

Логор Нађмеђер је било место масовног страдања. Срби су умирали од тифуса, глади и исцрпљености. У овим логорима умрло је око 8.000 српских заробљеника, а у Великом Међеру скоро 6.000 Срба. Тако да је ово гробље треће по величини по броју страдалих Срба у Првом светском рату. Гробље је до деведесетих година било у релативно добром стању, са очуваним споменицима. Потом је гробље девастирано, али је од 2003. године уређено захваљујући Влади Словачке, руководствоу Опиштине Велики Међер и Амбасаде Србије, тј српске државе. Од тада сваког Видовдана и на Дан примирја званичне делегације посећују ово гробље и одају почаст страдалим Србима. Тако је Велики Међер постао симбол српског страдања и место пијетета за страдале Србе из Првог светског рата.