“Вучићево извињење и ратна одштета нису на дневном реду”

pahor-i-vucic-2017_11_21-13_47_40-utc-002pahor-i-vucic-005

Фото: Раде Бакрачевић (архив Штајерске новице)

ИЗВОР:ТАНЈУГ

Извињење за “агресију на Хрватску” и ратна одштета нису на дневном реду посете председника Србије Александра Вучића, сазнаје “Хина” у кабинету хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић, што, како се наводи, додатно подстиче нагађања да се шефица државе и влада нису усагласили око Вучићеве посете.

Осетљива отворена питања из времена распада бивше Југославије и рата деведесетих година доминираће разговорима Александра Вучића и Колинде Грабар Китаровић која ће му бити домаћин током дводневне посете Хрватској, пише хрватска агенција.

Да би са Вучићем требало да разговара и о ратној одштети изјавио је у четвртак хрватски премијер Андреј Пленковић, а извињење уочи доласка у Загреб затражио је потпредседник његове владе и министар одбране Дамир Крстичевић.

Међутим, у кабинету хрватске председнице кажу да ратна одштета није међу темама које су ових дана усуглашавали председништво и влада и које су тихом дипломатијом договорене са Београдом.

Упитани зашто је онда Пленковић на седници владе отворио то питање, сарадници Грабар Китаровићеве кажу да то “треба питати њега”.

“То питање у овом тренутку није тема”, рекао је извор који је желео да остане анониман.

Исто се односи и на могуће извињење председника Србије за које у кабинету хрватске председнице кажу да је “лични чин који се не може ни од кога тражити”.

У кабинету, такође, тврде да удружења ветерана подржавају сусрет двоје шефова држава. Ипак, неке од тих организације за понедељак су најавиле протесте против Вучића.

Вучић у Хрватску стиже у понедељак, у време напетих односа Београда и Загреба које је недавно додатно заоштрила изложба о усташком логору Јасеновац у седишту УН у Њујорку, наводи Хина.

Састанак на врху није тражила нека трећа држава, него се ради искључиво о иницијативи Грабар Китаровићеве да се са мртве тачке покрену дугогодишња отворена питања, кажу њени сарадници.

“Често се овакви сусрети називају историјским, али ми сматрамо да се ради о позитивном искораку. Хоће ли бити историјски или не, видеће се након посете”, рекао је званичник.

Према усаглашеном дневном реду, двоје државника разговараће о откривању судбине 1.945 несталих особа, повраћају културног блага, сарадњи у прогону осумњичених ратних злочинаца, положају мањина и нерешеној граници.

Јачање привредних односа и важност сарадње Београда и Загреба за југоисточну Европу такође ће бити теме састанка двоје председника, као и делегација две државе у којима ће бити неколико министара и координатори за решавање отворених питања.

У кабинету хрватске председнице истичу да ће се разговорима прикључити и представници мањина и удружења несталих.

Осим са Грабар Китаровићевом, Вучић ће се у понедељак у Загребу одвојено састати са премијером Пленковићем и председником парламента Горданом Јандроковићем.

Истог дана по подне одржаће се хрватско-српски привредни форум, а увече ће се двоје председника сусрести са младим припадницима српске заједнице.

Вучић у уторак одлази у Вргинмост у посету локалним Србима, а у вечерњим сатима враћа се у Загреб на скупштину Српског народног вијећа.