АКТИВНОСТИ КРАЉЕВСКОГ ПАРА

КРАЉЕВСКИ ПАР НА ДОБРОТВОРНОМ КОНЦЕРТУ У НОРТВУДУ ЗА ПОМОЋ СПЕЦИЈАЛНОЈ БОЛНИЦИ ОЗРЕН У СОКОБАЊИ

Лондон, Велика Британија, 10. март 2018 – Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина присуствовали су традиционалном хуманитарном концерту у Ферфилд цркви у Нортвуд Хилсу у близини Лондона где су успешно прикупили средства за ново амбулантно возило за Специјалну болницу Озрен у Сокобањи.

Др Елејн Лејкок, медицински саветник хуманитарне организације Лајфлајн Велика Британија чији је покровитељ Принцеза Катарина, отворила је хуманитарни догађај и пожелела добродошлицу Њиховим Каљевским Височанствима. У музичком делу наступили су Ана Вилкокс, Ник Астон, Гарет Џонс, Чен Ванг, Хоуп Кнелер, Мајк Кнелер и Холи Џоес.

Пре хуманитарног концерта, Краљевски пар је присуствовао и чајанци у Мур Парк голф клубу, заједно са музичарима и породицама које су укључене у реализацију концерта, и том приликом им свима захвалио на подршци која траје већ 25 година.

Специјална болница Озрен у Сокобањи бави се лечењем плућних и очних обољења. Болница је стара 90 година и оскудева у многим стварима. Лајфлајн Чикаго хуманитарна организација чији је покровитељ Принцеза Катарина, већ је претходно обезбедила нове кревете и постељину, а овогодишњи добротворни догађај у Нортвуду представља наставак овог пројекта. Др Елејн Лејкок изразила је наду да ће испоручити амбулантно возило и нови бронхоскоп болници у априлу када ће посетити Србију заједно са др Џулијом Палмер.

Њено Краљевско Височанство Принцеза Катарина и др Елејн Лејкок сарађују од 2001. године и успешно су оствариле многе пројекте укључујући и Дом „Кулина“ где је направљена породична јединица како би се деца са сметњама у развоју припремила да напусте болницу. Такође, у Специјалној болници за психијатријске болести „Горња Топоница“ урађено је много тога – стоматолошка ординација, ново геријатријаско одељење, а набављена су и два амбулантна возила. Уз помоћ др Лејкок, Принцеза Катарина отворила је и три обданишта – у Топоници, Горњем Матејевцу и Белој Паланци.

Њ.К.В. Принцеза Катарина и др Елејн Лејкок такође су веома ангажоване у увођењу палијативне неге у установе у Србији, па је тако први центар под именом „Центар за палијативну негу Принцеза Катарина“ отворен 2013. године у Кнез селу.

Прошле године, 2017, Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина посетили су Лондон како би захвалили донаторима на подршци, а том приликом на традиционалном концерту прикупљена су средства за амбулантно возило за болницу у Топоници, као и за опрему, клима уређаје и заштитну ограду за игралиште за обданиште у Белој Паланци. Краљевски пар је увек дочекан веома лепо, а цркву том приликом увек посети много људи. Црква у Нортвуд Вудсу је преуређена, а витраже је дизајнирао г-дин Стјуарт Лејкок.