Покрет ”РОД” захтева да власт испуни обећања

РЕЖИМ У СТРАХУ ОД ДИЈАСПОРЕ: Покрет ”РОД” захтева да власт испуни обећања, ако режим проба да нас спречи ми ћемо… (ВИДЕО)

Које су жеље, наде и планови Срба у региону под организацијом “Покрет родољуба отаџбине и дијаспоре”, открива иницијатор целог пројекта, председник Скупштине дијаспоре и Срба из региона, Драган Станојевић

Драган Станојевић (Фото: Јутјуб)

Он је у емисији ”Агора” на Народној телевизји анализирао актуелну политичку ситуацију, као и изазове са којим се Срби у дијаспори суочавају, и предложио механизме којим би се сарадња са расејањем подстакла. Према његовим речима, број школованих и обучених кадрова за дипломатска и друга водећа места у дијаспори, надмашује број оних са којима располаже држава, због чега Срби у дијаспори представљају претњу систему у Србији.

– Срби из дијаспоре обезбеђују више милијарди дознака, додатне инвестиције, као и друге видове помоћи Србији, упркос свим тешкоћама. Поред хуманитарне помоћи, Срби се баве и дипломатским радом у иностранству, где често имају више успеха од званичника Србије, али сарадња изостаје пре свега због мањка политичке воље. Заштита територијалног интегритета и повратак избеглих нека су од кључних питања којима се наши сународници баве, и ту, као и на другим пољима, остварују велике успехе – оцењује Станојевић и наставља:

– Ми имамо људе који су успешни економисти и правници. Људе који су успешни у својим сферама и који су се доказали, али они наилазе на проблеме са системом, који им је ненаклоњен и сматра их за претњу. Према његовим речима, постоји одређени број оних који  изгубе интерес за политику, али је у већини случајева супротно, због чега се све више Срба укљујучује и помаже. Тамо стичемо капитал, утицај и могућности. Све ово нам помаже да се анимирамо; шта можемо ми да помогнемо, на који начин итд. Срби у дијаспори се добровољно укључују и преко бројних организација труде да остваре максимум за себе и државу – истиче Станојевић.

Стојановић тврди да дијаспора пошаље годишње у Србију  огромна средства.

– То је око 12-15 посто буџета. У њих спадају само оне директне, које су препознате као дознаке, док је наша рачуница да се, само на основу прихода Срба у Русији, у Србију годишње слива више од милијарду евра’ – рекао је Станојевић.

– У ствари, сматрамо да је дијаспора највећи и најстабилнији инвеститор, који чува социјални мир у Србији, без којег би стање у Србији било равно хуманитарној катастрофи – оценио је он.

Он је објаснио да циљ дијаспоре није да се бори против власти већ да је натера да поведе бригу о расејању.

– Није поента да се ми боримо против власти нити да је преузмемо, али је наша амбиција да натерамо државу да брине о нашем расејању и отаџбини, као и да проширимо сарадњу – наводи Станојевић.

Према његовим речима, циљ покрета је да већ договорене и постигнуте споразуме реализизује.

– Оно што ми захтевамо од ове власти јесте да испуни оно што је изгласано. Ми ћемо имати стратешке циљеве и одлуке које ће њима сметати у неком моменту, али ми ћемо формирати делегацију која ће утицати да се поштује воља Срба из иностранства – подвлачи Станојевић. – рекао је он.