Жене Европе у Соко Граду

10. Август 2018

20180808_083221

Велик је Свети владика Николај Охридски  Жички који окупља људе широм Васељене. У миру, на разне теме овде у манастиру чији је он покровитељ, у неколико сала могу се одржавати разне конференције, разне радионице, промоције…

Манастирска врата су овом приликом отворена 7. августа 2018. за чланице Екуменског форума европских хришћанки из Јерменије, Аустрије, Кипра, Чешке, Естоније, Финске, Француске, Немачке, Грчке, Мађарске, Литваније, Хрватске, Молдавије, Холандије, Словачке, Шпаније, Шведске, Швајцарске, Русије, Енглеске, Шкотске, Украјине и домаћина, Србије.

20180808_100426

Уводно слово на свечаном отварању произнела је гђа Маријана Ајзенкол из Србије, чијом је активношћу и трудом манастир св. Николаја у Соко Граду је изабран за одржавање овог скупа, јер у потпуности испуњава услове за одржавање, како по смештајним капацитетима, тако и по техничким условима.

Потом је гђа Габи Кинесбергер (Gabi Kienesberger), председница Екуменског форума европских хришћанки захвалила на гостопримству домаћинима и представила ову европску организацију, као и рад скупштине ових дана, закључно са 12. августом 2018. године.

20180808_100434

Срдачне речи захвалности за гостопримство Преосвећеном владици Лаврентију, свештенству и сестринству манастира и свима које се  труде да у најлепшем светлу прикажу српско гостољубље, духовне, културне, традиционалне вредности, упутила је копредседница  форума гђа Асеа Рајлеан (Asea Railean), православна хришћанка из Молдавије.

За хришћанке Европе које први пут бораве у Србији, све је ово нови прозор са драгоценим новим сазнањима и искуствима, а, како кажу, веома су задовољне смештајем и техничким условима рада, одушевљене су природним лепотама Србије.

О самом манастиру и лику и делу Светог владике Николаја Охридског и Жичког учеснице конференције је упознала гђа Крстана Тасић, иконограф.

20180809_195403

На свечаном отварању десете по реду  Скупштине жена хришћанки присуствовали су: Епископ шабачки г. Лаврентије; протојереј-ставрофор Мирко Вилотић архијерејски заменик; протојереј Зоран Ристивојевић, архијерејски намесник посавско-тамнавски; протођакон Радомир Ракић, главни и одговорни уредник Инфо службе СПЦ;  г. Гаврило Грбан из Управе за сарадњу  са Црквама и верским заједницама, Надбискуп београдски монсињор г. Хочевар, представници Исламске заједнице и других верских заједница

Свечаном отварању су присуствовали из Љубовије: начелник Општинске управе г. Мирослав Ненадовић, гђа Слађана Грујичић, директорка Туристичке организације, и гђа Маријана Петаковић, директорка библиотеке “Милован Глишић”.

Представници града Крупња такође су присуствовали свечаном отварању: г. Милан Марковић, секретар Општине; гђа Драгослава Остојић, директор Туристичке органзације, као и директор библиотеке.

Заменик председника Општине Мали Зворник г. Милош Радојчић, г. Далибор из портала “Мали Зворник Инфо” и директорка библиотеке “17. септембар” гђа Славојка Спасеновић такође су присуствовали свечаном отварању скупа.

Удружење “Виле” из Љубовије са гђом Радмилом Тријић  и „Незаборав” са гђом Драгицом Вучетић из Малог Зворника,   учествовало је у припреми трпезе за послужење нашим традиционалним производима по рецептима наших бака.

Културни програм извели су фолклорна група из Азбуковице, ансамбл ветерана, уз музичку пратњу г. Драгана Лазића из Удружења грађана слепих и слабовидих  лица из Малог Зворника.

У уторак, 8. августа 2018. јутарњим богослужењем у цркви Светог Николаја началствовао је протојереј-ставрофор Мирко Вилотић уз саслужење  протођакона Радомира Ракића, док су за певницом појали теолог Милош Јовановић и богослови Саша Ковачевић, Милан Ђокић и Никола Ђурић. Као и на сваком богослужењу, у овом манастиру појао се са радошћу тропар Светом Николају, златоустом проповеднику двадесетог века.

Да све функционише у манастиру старао се свештеник при манастиру отац Немања Станојевић и са њим права мала породица младих који су дошли да помогну у манастирском послу. Свакако да ћемо овом приликом поменути и наше вредне жене које су припремале оброке, а увек су на располагању манастиру, како за време традиционалне Мобе, тако и сада: Милена Тешић, Милунка Полић, Радија Ђорић.

Теме о Богу који  доноси зору новог дана и којем се певају радосне песме и Његовој праведности заувек, разговарало се кроз разне кружоке и радионице.

Разговарало се и на савремене теме о недостатку љубави и милосрђа једних према другима, разним злоупотребама друштвених механизама према сиромашнима, гладнима, о насиљу и трговини људима…

Жене Европе које су учеснице Скупштине разног су профила и образовања, активне су у друштвеним и религијским заједницама, са израженом харитативном делатношћу, са стрпљивошћу за другога и различитог…

По поретку и Типику, у цркви се служи јутарње са почетком у 8 ч., вечерње у 18 ч.

На дан Светог Пантелејмона Света Лиургија је одслужена са почетком у 8 ч.

З.Зец