СПЦ О РАСКОЛУ ВАСЕЉЕНСКЕ И МОСКОВСКЕ ПАТРИЈАРШИЈЕ

СПЦ О РАСКОЛУ ВАСЕЉЕНСКЕ И МОСКОВСКЕ ПАТРИЈАРШИЈЕ: ПА НЕЋЕМО СИГУРНО ПРОТИВ МОСКВЕ

21.09.2018. Након сукоба који је избио између Васељенске и Московске патријаршије због питања аутокефалности тзв. Украјинске цркве готово да нема сумње да СПЦ неће стати на страну Цариграда.

1-beograd-nis-7-do-9-oktobar-1478

Васељенски патријарх  Вартоломеј врховни предстојатељ Цариградске патријаршије и ” први међу једнакима” патријарсима Православне цркве и Српски патријарх Иринеј. (фото: Раде Бакрачевић)

Српска православна црква сигурно неће стати на страну Цариграда, сазнаје Курир.

Сукоб је настао због најаве давања аутокефалности неканонској цркви у Кијеву, а СПЦ би поводом претње глобалним расколом у православљу ускоро морала да изабере страну. О том питању ће се највероватније расправљати наредне недеље на заседању Светог архијерејског синода.

– Та Вартоломејова одлука и нама прави вишеструки проблем. Сигурно је да Српска православна црква и патријарх Иринеј неће стати на страну Цариграда! – открива извор Курира из СПЦ.

%d1%80%d1%83%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%bf%d0%b0%d1%82%d1%80%d0%b8%d1%98%d0%b0%d1%80%d1%85-%d0%ba%d0%b8%d1%80%d0%b8%d0%bb

Руски Патријарх Кирил (фото: Раде Бакрачевић)

После узбуне која се дигла због питања аутокефалности Украјинске цркве, патријарх Иринеј упутио је писмо патријарху цариградском Вартоломеју у којем је упозорио на одлуке које могу бити опасне по јединство православља у свету. Суштина патријархове поруке је указивање на опасност од увођења принципа давања аутокефалности новонасталим државама, односно нацијама.

Разлог за ово писмо била је брига Светог синода и патријарха за уједињење ортодоксне цркве, након интервенције хијерархије Васељенске патријаршије везане за обим аутокефалије украјинских шизматских ентитета упркос вољи Руске православне цркве. Патријарх Иринеј је нагласио да модерне, секуларне државе покушавају да користе Цркву за услуге идеологије и моћи и да би постигле тај циљ, прибегавају морбидном етносхоластицизму и секуларној државној мисли, која заузврат „управља и прети универзалном и екуменском карактеру Цркве Господње, у овом случају апостолском извору за све нације“.

1-beograd-nis-7-do-9-oktobar-322

Представници православних цркава ( фото: Раде Бакрачевић)

– Државе, народи и нације, које данас називамо аутокефалним, у чину деловања режима политичких облика и разлога, оправдавајући ову појаву искључујући државну и националну изводљивост (Украјина,“Северна Македонија“, Црна Гора), комунистичке су творевине, данас углавном са атеистичким вођама, као што је некрштен и безбожан вођа (гувернер) Црне Горе или патриотски лојалан шеф Украјине, са шизматским и унијатским свештеницима. Они не траже аутокефалност цркве, јер су претпостављамо верни чланови, корисни по принципу основе идеологије, моћи и штетних интереса. То је у својој анализи злостављање цркве и вере – истакао је српски патријарх у писму упућеном Вартоломеју.

Поглавар СПЦ је закључио у писмо да Васељенска патријаршија не може аутоматски одлучити о Српској и Руској цркви, као и о будућности Охридске архиепископије и Митрополије у Кијеву.

1-beograd-nis-7-do-9-oktobar-455

Представници православних цркава (фото: Раде Бакрачевић)

Реакција Московске патријаршије
Московска патријаршија, која очекује подршку у православном свету, одлучила је да прекине помињање патријарха цариградског Вартоломеја на богослужењима. Та одлука донета је на ванредном заседању свештеног Синода Руске православне цркве, које је одржано 14. септембра. Свети синод РПЦ донео је одлуку и да прекине саслуживање са архијерејима Цариградске патријаршије и учешће Руске цркве у свим епископским сабрањима, богословским дијалозима, међуцрквеним комисијама и другим структурама у којима председавају или сапредседавају представници Цариградске патријаршије.