ОД ДАНАС СПОМЕНИК КРАЉА ПЕТРА ПРВОГ КАРАЂОРЂЕВИЋА КРАСИ НОВИ САД

Нови Сад: 25. новембар – Од данас: недеља, 25. новембра 2018. године највећи војвођански град – Нови Сад красиће споменик Краља Петра Првог Карађорђевиђа!

1-spomenik-kralju-petru-i-karadorsevicu

Споменик Краљу Петру I Карађорђевићу
Тачно након 100 година од како је одржана у Новом Саду Скупштина на којој је донета историјска одлука о присаједињењу Баната, Бачке и Барање матици Краљевини Србији свечано је откривен споменик Краљу ујединитељу – Краљу Петру Првом Карађорђевићу.
2-svecani-i-radosni-trenutak-predsednik-vucic-u-gradonacelnik-vucevic-otkrivaju-spomenik

Свечани и радосни тренутак председник Вучић и градоначелник Вучевић откривају споменик.
Свечаност је одржана на препуном Тргу Републике. Уз аплаузе и одобравање председник Србије Александар Вучић и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић открили су споменик суверену Краљевине Србије, Краљу и једној од најзначајнијих личности у целокупној историји српског народа. Свечаности су присуствовали највиши представници власти Србије, Републике Српске, и покрајине Војводине – председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, председница РС Жељка Цвијановић, председница Скупштине Србије Маја Гојковић, председник Покрајинске владе Игор Мировић, црквени велодостојници и бројни други гости.
Председник Србије Александар Вучић поручио је да Србију нико никада није успео да покори и да то неће успети ни они који то данас покушавају, a затим додао:

3-cestitka-vucica-vucevicu-nakon-otkrivanja-spomenika

Честитка Вучића Вучевићу након откривања споменика.
-Осетили сте да је Србија данас притиснута са различитих страна, да су разне птице црне боје кренуле да зобају све што стигну по нашој лепој Србији, а ја, уз поштовање великом и старом нашем краљу, само једну реченицу да кажем – Србија зна своју снагу и знамо да нисмо највећи, ни међу највећима али знамо да Србију никад нико није успео да покори, неће ни они који то данас покушавају.-
Председник Вучић се захвалио грађанима на одлучности да буду уз своју државу, свој народ и што знају да од Србије нема ништа прече.
Вучић је подсетио да је Нови Сад још 1934. године донео одлуку да се овај споменик открије. Речима, “добро дошао кући стари наш краљу” Вучић је истакао да нам је требало 84 године да схватимо величину и значај Краља Петра првог, а да је национална брука што смо такве великане заборављали.
4-predsednik-vucic-govori-na-svecanosti

Председник Вучић говори на свечаности.
-Добро дошао кући. Извини што нам је 84 године требало да схватимо да си ти онај који је победио и да ти коначно подигнемо споменик-, истакао је Вучић у обраћању.
Председник Вучић је додао, откривајући споменик:
– Хвала краљу ослободиоче, хвала за слободу, а такву слободу какву си изборио, желимо такву и никоме је не дамо…У Новом Саду, у коме су слободни људи одлучили да буду део слободне Србије, драги краљу добродошао кући. Споменик су подигла твоја дела, а ми смо се сетили да га поставимо, да нас подсети да ништа важније и прече од Србије немамо… рекавши да је пре тачно сто година, на исти дан падала киша, и да је сто наредних година загарантовано и никада никоме другом до Србије неће припадати Војводина.

5-veliki-broj-gradana-je-prisustvovao-svecanosti

Велики број грађана је присуствовао свечаности.
Вучић је подсетио да је краљ Петар веровао у слободу још као 20-огодишнак када је превео есеј Стујарта Милера о слободи. Тако је и живео, као официр француске легије странаца, устаник у Херцеговини, избеглица, наш краљ, једини у историји што је пешке и у воловској запрези прошао дуг пут преко Албаније до Солуна да бисмо дошли кући до слободе, нагласио је он.
-Та слобода за коју се борио честито и изборио је камен темељац модерне српске државе. Слобода коју сте извојевали данас добро разумемо као нашу шансу на живот коју немамо право да пропустимо. Данас на слободном комаду наше земље поручујемо да ћемо се борити да својим трудом променимо лице Србије. Радићемо и борићемо се за сваки нови пут, модерну фабрику, нова знања, вештине, живот достојан потомака људи који са тобом изборили слободу. Знајући да настављамо ту свету нит коју сте оставили,- истакао је Вучић.
Председник Вучић је рекао да сања и бори се за дан када ће се слободно осећати и слободно дисати сви наши људи, без обзира на то где у овом тренутку живе, и када ће Србија имати „у челику исковано пријатељство, зашто не и љубав, са народима и државама у нашем окружењу”.

6-nas-tim-aleksandra-i-radomir-cubranovic-je-pratio-dvodnevnu-svecanost-u-novom-sadu

Наш тим Александра и Радомир Чубрановић је пратио дводневну свечаност у Новом Саду.
О највољенијем српском краљу, Петру Првом Карађорђевићу, и споменику који се њему у част подиже, говорио је и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић. Градоначелник је рекао да је Нови Сад поносан што је добио споменик који је трајно сведочанство великом владару.
-Овај споменик подсећа на понос и част српског народа, на све који су заједно преживели пакао рата и који су отишли бранећи своју земљу како би ми уживали у слободи,- рекао је Вучевић и додао да споменик подсећа на сваку жртву српског народа, додавши да је Краљ Петар живео да служи свом народу и симболично дојахао у Нови Сад пре сто година, на данашњи дан, када је на Великој скупштини донета одлука о присаједињењу.

7-predsednik-mirovic-otvara-muzej-prisajedinjenja

Председник Мировић отвара Музеј Присаједињења.
Градоначелник је закључио:
-На споменик су уклесане велике речи краља ослободиоца, да нас од данас па заувек подсећају и уче и да нам не дозволе да одустанемо од најважније борбе, за свој народ, своју државу, достојанство и јединство.-
Пре отривања споменика говорио је глумац Лазар Ристовски цитирајући део говора Краља Петра Првог Карађорђевића српској војсци код Призрена.
Бронзани споменик је висок четири метра и тежак више од 3,5 тоне, а дело је Уметничке ливнице “Јеремић”, израђен је по моделу академског вајара Зорана Ивановића. Са постаментом висок је око 10 метара, а има и ћириличке натписе на све четири стране. На јужној страни пише “Петар Први Крађорђевић 1844-1921”, на северној “Краљ Србије 1903-1918”. На западној страни је грб Краљевине Србије, а на источној пише “Рума, 24. новембар 1918, Нови Сад, 25. новембар 1918”.
Споменик је откривен уз песму „Востани Сербие”.

Пре свечаног откривања споменика, председник Покрајинске владе Игор Мировић и председница Народне Скупштине Републике Србије Маја Гојковић отворили су Музеј присаједињења, који чини стална поставка са низом артефаката који аутентично сведоче о великом историјском догађају и његовим актерима, као и о вишевековној борби Срба за политичка и друга права.
-Овај Музеј заслужили су наши великани и њихово велико непролазно дело. Ово је место незаборава а управо је незаборав најмање што смо дужни за све оно што су за нас учинили-, рекао је председник Мировић и додао: -Присаједињење нису изглaсали само Срби већ и наши пријатељи Буњевци, Словаци, Русини и многи други који су се у претходним вековима борили за сопстевну самобитност и будућност.-
-Музеј присаједињења има национални значај као место сусрета са нашом страдалничком али и херојском прошлошћу. На овај начин, оживљавамо нашу историју коју су ствaрали храбри, часни и поштени људи. Ово је од данас место нашег сећања и поноса.- истакла је председница Скупштине Србије Маја Гојковић.
После свечаног откривања споменика одржана је у Српском народном позоришту Свечана академија поводом обележавања стогодишњице Присаједињења Војводине Краљевини Србији.

8-spomenik-ce-zauvek-krasiti-novi-sad

Споменик ће заувек красити Нови Сад.
-Одлука о Присаједињењу Војводине Краљевини Србији, била је одлука која је преусмерила ток историје. То није био само политички став, већ и свеобухватан политички програм о начелима која су, у једном великом времену, водила велике људе који су доносили историјске одлуке-, истакао је председник Покрајинске владе Игор Мировић на свечаној академији у Српском народном позоришту. Та начела, начела: слободе, равноправности, заједништва и просперитета, како је навео, вековима уназад, била су темељ истрајне борбе српског и других народа у Хабзбуршкој монархији за сопствену самобитност и сопствену будућност.
Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је да су на данашњи дан пре тачно сто година велики људи стварали велика дела, истичићи да је 25. новембар 1918. године један од највећих датума модерне српске историје.
-Тај један дан, 757 посланика и једна одлука, сажели су у себи све оно што је један народ делао до свог досласка на ове просторе. Присаједињење је највећа тековина историје српског народа у последња два века-, рекао је председник Републике Србије Александар Вучић, који је уједно почасни председник Одбора за обележавање овог јубилеја.
-Ово је и за Србе у Републици Српској важан и велики дан. Снага и јединство Србије наш је понос-, рекао је председавајући Предсетништва Босне и Херцеговине Милорад Додик, истакавши да Република Српска и Србија данас сарађују на највишем нивоу од њеног настанка.
Иначе, свечаној академији, која представља завршетак дводневног обележавања стогодишњице Присаједињења Војводине Краљевини Србији, присуствовали су представници дипломатског кора, Војске Србије, верских заједница и бројних страних делегација из целог света.
Текст: Радомир Чубрановић
Фотографије: Александра Чубрановић