НА ДАНАШЊИ ДАН ПРЕ 73 ГОДИНЕ УМРО ЈЕ НИКОЛА ТЕСЛА

НИКОЛА ТЕСЛА ПРЕМИНУО НА БОЖИЋ: Био је човек из будућности чији су изуми променили свет 07.01.2019.
%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b0-%d1%82%d0%b5%d1%81%d0%bb%d0%b0
На данашњи дан пре 76 година у Њујорку је преминуо Никола Тесла, један од највећих светских истраживача и научника у области електротехнике. Овај великан српског порекла иза себе је оставио више од 700 проналазака.
Да није било Николе Тесле, свет какав данас познајемо вероватно не би ни постојао. Један од највећих генијалаца у историји човечанства умро је на данашњи дан пре 73 године. У тренутку смрти имао је 87 година.
Рођен у Смиљану, у тадашњој Аустругарској (данас Хрватска), 1856. године, али је готово цео живот провео у Америци, где је и створио све изуме. Имао је више од 700 изума међу којима су: наизменична струја, даљинско управљање, радар, употреба X зрака, ласер… Слободно можемо рећи да су његови изуми променили свет.
Последње године живота провео је у хотелу „Њујоркер“ у Њујорку. Живео је у апартману број 3.327 на 33. спрату, где је и преминуо.
На годишњицу његове смрти, подсећамо вас на неке занимљивости из живота овог генијалног научника.
Ривали, али не и непријатељи
Иако се њихов однос често тумачи као непријатељски, то баш и није било тако. На почетку каријере, Тесла је радио за Едисона, да би га касније напустио због рада на сопственом пројекту. Едисон је био присутан на неким Теслиним предавањима, а такође му је уступао и своју лабораторију.
Међутим, Едисон је Тесли обећао 50.000 долара ако му помогне са једним пројектом, али је касније рекао да се само шалио. Тесла је исте секунде прекинуо сарадњу.
Тесла и Маркони
До 1943. године Гуљелмо Маркони је сматран проналазачем радија. Тада му је Врховни суд САД одузео патентно право и доделио га Николи Тесли, јер је доказано да је Теслин патент старији.
Награда „Никола Тесла“
Сваке године у Њујорку се научницима проналазачима додељује награда “Никола Тесла”, за изванредан допринос и достигнућа на подручју електричне енергије.
Тесла и слава
Теслу је пратио глас самотњака и ексцентрика. Није га занимала слава већ искључиво изуми који ће променити свет.
Нобелова награда
Агенција Ројтерс је 6. новембра 1915. године јавила да су Тесла и Томас Алва Едисон добитници Нобелове награде за физику, али је иста агенција истог дана обзнанила да су ипак награђени Вилијам Хенри Брег и Лоренс Хенри Брег. Гласине кажу да Тесла није хтео да дели награду са Едисоном, сматрајући да он није научник.
Несаница
Тесла је тврдио да је спавање губитак времена и зато је спавао само неколико сати дневно.

Био је духовит човек
Иако то многима није познато, Тесла је имао одличан смисао за хумор. Након вечере са писцем и песником Радјардом Киплингом, написао је кратко писмо пријатељу:
„Шта ли се то догађа са Киплингом? Усудио се да ме позове на вечеру у опскурном хотелу, са длакама и бубашвабама у супи.“
Развио паметни телефон још 1901.
Иако његова идеја није била спроведена у дело, Тесла је са својим пословним партнером Џеј Пи Морганом радио на фреквенцији која би требало да се емитује на уређај који може да се држи у руци. Условно речено, Тесла је већ тада замислио бежични интернет и паметни телефон.
Није подносио бисере
Тесла толико није волео бисере да је чак одбијао и да прича са женама које их носе. Једног дана је послао кући своју секретарицу, пошто их је носила око врата. Тесла је, међутим, сваки дан на вечеру носио беле рукавице и био је поносан на свој стил.
Фотографско памћење и хигијенске навике
Никола Тесла је био у стању да запамти књиге и слике, имао јаку машту и способност визуелизације у три димензије. Управо му је та способност помогла да се бори против застрашујућих ноћних мора које је имао као дете. Да би победио страх од колере, од које је патио као младић, развио је претеране хигијенске навике.

Свемир
По Тесли је назван астероид 2244 Тесла, те кратер на Месецу.
Тесла моторс
Амерички иноватор и бизнисмен Илон Маск назвао је своју компанију Тесла моторс у част великом научнику.

СРБИН инфо@srbininfo