ПРИНЦЕЗА КАТАРИНА УРУЧИЛА УЛТРАЗВУЧНУ ОПРЕМУ ВРЕДНУ 73.000 ЕВРА ИНСТИТУТУ ЗА ОНКОЛОГИЈУ И РАДИОЛОГИЈУ СРБИЈЕ

Београд, 15. март 2019 – Њено Краљевско Височанство Принцеза Катарина у пратњи Њ.Е. Кати Чабе, амбасадорке Канаде у Србији, званично је уручила нову ултразвучну опрему Институту за онкологију и радиологију Србије у Београду.

Ова медицинска опрема вредна је 73.000 евра и обезбеђена је захваљујући хуманитарним организацијама Лајфлајн Канада и Лајфлајн Њујорк, чији је покровитељ Њ.К.В. Принцеза Катарина.

„Институт за онкологију и радиологију је једно од најважнијих места за дијагностику и лечење у Београду. Зато мора да има најбољу медицинску опрему и мени је веома драго што смо данас донели тако важну и модерну ултразвучну опрему, која ће, сигурна сам, олакшати рад лекарима и медицинским сестрама и омогућити да дијагностика и лечење пацијената буду бржи и ефикаснији. Захваљујем хуманитарним организацијама Лајфлајн Торонто – Канада и Лајфлајн Њујорк на овој вредној донацији и на наставку њиховог великог труда у пружању помоћи болницама у Србији. Веома сам срећна што у нашој дијаспори има људи с великим срцем који заиста желе да помогну својој земљи и који нису заборавили своју отаџбину. Моја Фондација ради на пројекту подизања свести жена и јавности о раном откривању рака дојке већ дуги низ година. Превенција и прегледи су веома важни. Свака жена – супруга, сестра, кћерка, мајка или бака морају да се осећају важно и да се брину о свом здрављу. Идите на редовне прегледе, јер је то једини начин да се болест открије на време и излечи. Веома сам срећна што имамо тако добре пријатеље који нам помажу, посебно оне из дијаспоре, и волела бих да најавим да ћемо ускоро испоручити и опрему за генетско тестирање рака за ваш Институт, радну станицу за мамограф у Клиничком центру Ниш, који смо донирали пре неколико година, као и 8 монитора за пацијенте Институту за онкологију Војводине у Сремској Каменици, кроз донацију фондације Ниархос из Америке, са којом већ дуги низ година сарађујемо“, рекла је Њ.К.В. Принцеза Катарина.

Проф. Радан Џодић, директор Института за онкологију и радиологију Србије, као и целокупно медицинско особље Института захвалили су Принцези Катарини на њеној донацији и пруженој помоћи.

Фондација Принцезе Катарине заједно са Лајфлајн канцеларијама у Великој Британији, Чикагу и Њујорку у Сједињеним Америчким Државама, Торонту у Канади и Атини у Грчкоји, наставља да помаже болницама и систему здравствене заштите у Србији. Само током прошле, 2018. године, широм Србије испоручена је медицинска опрема вредна више од два милиона евра. Поред тога, организоване су бројне едукације за лекаре, као и стручне посете експерата здравственим институцијама у Србији.