ШАМПИОНИ СРПСКЕ ДИЈАСПОРЕ

Српски културни центар “Стеван Мокрањац” долази из Беча у Београд да брани титулу првака Старог континента

kud-stevan-mokranjac-prvi-folklorni-ansambl
KUD Stevan Mokranjac prvi folklorni ansambl.
– Када почетком јуна у Београду почне Европска смотра српског фолклора „Мокрањац“ ће да представи своју фолклорну магију са којом већ деценијама осваја свет

Марко Лопушина

Када је већ давне 2008. године Културно уметничко друштво “Стеван Мокрањац” из Беча славило десет година рада, тадашњи председник Савеза Срба Аустрије господин Малиша Илић Војвода рекао је да је ово српско друштво најбоље у Аустрији. Допунио га је Борислав Капетановић, тадашњи председник Заједнице српских клубова у Аустрији, који је нагласио:
– КУД “Стеван Мокрањац” је један од најбољих наших клубова у Европи “
Прошло је од тада још десет година и друштво “Стеван Мокрањац” је показало, не само да је најбоље у Аустрији и на Старом континенту, већ да је постало апсолутни шампион српске дијаспоре у фолклору и културном стваралаштву у свету. Одликовано је од стране Заједнице српских клубова у Аустрији Златном плакетом.
– Нову 2019. годину КУД “Стеван Мокрањац” је започео као власник пет титула правака Аустрије у дечијој и конкуренцији одраслих, на Смотри српског фолклора и као апсолутни победник Европске смотре српског фолклора и четвророструки шампион Старог континента, али са новим именом – Српски културни центар “Стеван Мокрањац”, Беч – открио нам је председник Саша Костић.
Као Српски културни центар “Мокрањац” ће прво почетком јуна у Београду на Европској смотри фолклора да брaни титулу шампиона, а потом ће крајем јуна у Бечу да одржи Дане српске културе у Аустрији.
КУД “Стеван Мокрањац” је настао у Бечу 1998. године за циљем неговања и представљање српске културе, народне песме и игре. Основао га је Драгољуб Љуба Некшојевић са још шесторо играча фолклора. Име друштву дао је активиста Лазар Билановић.
– Друштво данас броји преко 400 активних чланова распоређених у више фолклорних секција, а раде и драмска секција, народни оркестар и мешовити хор. У свом фундусу стотину народних ношњи од којих је већина оригинална, а неки примерци су стари преко 200 година. Постоје и верне реплике костима, што показују награде освојене за најоригиналнију и најбољу ношњу на разним манифестацијама. “Мокрањац” поседује своју радионицу за израду народних ношњи и верно израђује реплике народних костима – говори Саша Божиновић, један од оснивача друштва.
Чине га наши радници на привременом раду у Аустрији и родитељи, њих око 350, чија деца i њихови аустријски другови просто хрле да играју за “Мокрањац”. Школа фолклора окупља децу узараста до 7 година и броји 40 малишана полазника. Пионирски ансамбл је узраста од 7 до 12 година, окупља 35 деце која марљиво вежбају и раде под руководством Милорада Руња. Ансамбл деце је понос друштва, јер годинама уназад су најбољи пионирски ансамбл у Аустрији.
Средњи ансамбл узраста од 13 до 16 година има 60 играча, који се припремају за Први ансамбл. На репертоару имају 10 кореографија које успешно изводе у Аустрији и широм Европе. Чланови овог ансамбла се истичу изузетним успесима у школама и поред својих школских обавеза, одвајају време за неговање наше културе што изазива посебан респект и захвалност.
– Извођачки први ансамбл КУД “Стеван Мокрањца” су шампиони фолклора, али и прави амбасадори српске уметности и културе. Има 80 чланова. Систематским радом уз изузетан стручни рад једног од најбољих млађих кореографа данашњице Милорада Руња, ансамбл је израстао у једну невероватно хармоничну групу која својим наступима пуни сале у Аустрији, Србији, широм Европе, па чак и у далекој Америци. Од 2008. године до данас, на Европским смотрама српског фолклора освојене су 6 златних плакета 2 сребрне и 2 бронзане плакете. Ми смо једини КУД у Европи, коме је успело да у последњих пет година, четири пута освоји титулу апсолутног првака – истиче председник друштва Саша Костић.
Коју уметничку снагу и квалитет носе у себи ови бечки аматери, који су фолклор довели до нивоа професионализма, показују, на пример, резултати такмичења у Бања Луци, када је “Мокрањац” за игру “Облак пада над Србијом”, освојио прво место у кореографији и за наступ групе певача.
Ветерански ансамбл, како га ми већ зовемо – објашњава Костић – окупља родитеље који су жељни игре, песме и дружења. Броји преко 30 чланова. Водио га је кореограф Александар Новаковић. До сада је имао више запажених наступа на нашим концертима и разним фестивалима.
Они су још 2001. године организовали прве семинаре за уметничке руководиоце фолклорних ансамбала, на којима су предавачи, на пример, били мр Гордана Рогановић, кореограф Љубомир Вујчин и корепетитор Миленко Мартић. На семинар од тада долазе заинтересовани из Србије, БиХ, целе Европе, али и Сједињених Америчких Држава.Те године КУД “Стеван Мокрањац” је победио на аустријској Смотри српског фолклора, квалификовао се и први пут наступио на Европској смотри српског фолклора.
Некадашњи председника клуба Јовице Станојевића је у друштво увео и развио музичку, драмску и секцију стоног тениса. Посебно је био ангажован на одржавању традиционалних манифестација „Јесењи сабор фолклора“, Светосавског и Видовданског фестивала, као и Годишњег концерта КУД „Стеван Мокрањац“.
Станојевић ј постао бечки гастарбајтер у септембру 1988. где се запослио у фабрици „Сиеменс“. У овој фирми завршио је Школу телекомуникација и дао се на фолклор.
– Одмах сам се укључио у рад клуба „Хајдук Вељко“, у коме сам једно време био секретар фолклорног ансамбла. Био сам и члан судијске организације Заједнице српских клубова у Бечу. У међувремену, од 1998. учествовао сам у формирању КУД „Стеван Мокрањац“, у коме сам био и секретар, и менаџер, и први човек – рекао нам је Јовица Станојевић.
Његов наследник, председник Љутица Јанковић, иначе, пореклом из Неготина, је за време свог мандата почетком 2005. године морао да брани друштво од напада усташких и албанских националиста, који су насртали на просторије и чланство друштва.
Трећи председник друштва Горан Опрић и његов отац Душко Опрић су, на пример, вредно радили и поставили кореографије “Игре из Радујевца”, са којом су бележени многи фолклорни успеси. Поводом освајања златних медаља у Нишу, председник Опрић је наградио најзаслужније извођаче и играче. Упамћене су њихове “Игре из Поречког краја” у кореографији Дајане Костић и уз музички аранжман Слободана Јеринића.
Када је КУД предводио председник Саша Божиновић, друштво је имало снажну подршку Маркуса Франца, председника 10. бечке општине Фаворитен.
– Циљ друштва је био да се настави са неговањем високо квалитетног аматеризма и да КУД “Стеван Мокрањац” постане представник српске културе у Бечу и у Аустрији, али да развија културну сарадњу са матицом Србијом, као и са нашим клубовима у Аустрији и аустријским друштвима – окаже Божиновић.
КУД “Стеван Моркањац” је од 2011. године постао учесник на Међународном фестивалу фолклора у Бечу. Да би потом 2018. учествовало на Фестивалу “Култура и кулинарство”, коју су организовале власти града Швехата. Најтрофејније наше друштво у Европи представљало је државу Србију на смотри која је, испред градске куће, окупила бројне нације.
“Мокрањац” је на два штанда представио пића и јела из Србије. А Средњи ансамбл друштва одиграо је “Игре из Србије”, које су привукле огромну пажњу публике, која је наступ наградила великим аплаузом.
“Мокрањац” у раду користи једноставну формулу која гласи: традиција, истрајност, знање.
– Исклучиво негујемо културу Срба са подручја Републике Србије као и српског становништа из суседних земаља. Друштво је путовало широм наше земље, како матице Републике Србије, тако Аустрије у којој живимо. Са великим одушевљењем играли смо и презентовали српску културу у градовима Немачке, Русије, Швајцарске, Словеније, Пољске , Хрватске, Француске итд. Друштво је боравило у Америци, где је одржало концерте по градовима попут Чикага, Милвокија, Индиане, Медисона – набраја председник Саша Костић.
У просторијама друштва активно се вежба сваког петка, суботе и недеље. Тада сала ври као кошница, пуна је играча и музичара. У овом простору се одржавају разне манифестације, попут изложбе слика, разних трибина, презентација и књижевних вечери. Чланови уметничког ансамбла, организатори су великог броја хуманитарних концерата.
Прошле године организовали су прве Дане српске културе у Бечу, које су отворили Милорад Додик, председник Републике Српске, и Франц Маркус, председник 10. бечке општине. У богатом програму учествовали су фолклори: КУД “Стеван Мокрањац”, КУД “Видовдан” из Вићенце и КУД “Петровачки ансамбл” из Петровца на Млави и “Јован Јовановић Змај” из Обервалтерздорфа. План је да Дани српске културе постану традиционална манифестација “Мокрањца” у Бечу.
У тренутку када је крајем 2018. године „Мокрањац“ прерастао у Српски културни центар имао је 270 активних играча фолклора, још 150 активних чланова и на стотине симпатизера, углавном, родитеља својих чланова.
– Као центар имамо обевезу да проширимо своје активности и делатности. За то су нам потребни стручни људи, који ће самостално да воде нове секције – каже председник Саша Костић, пореклом из Ниша.
„Мокрањац“ има искуство, како нам рекоше његови челници, јер је својевремено као домаћин Европске смотре српског фолклора организовао ову манифестацију и угостио 2.500 учесника. Тада је уз чланове организацију помогло и 50 волонтера.Тренутно у центру раде петоро професионалаца.
Кроз ово друштво су прошли професор хармонике Јован Ђорђевић, професор Максимовић, затим Тања Пауцеровић и напокон браћа Пилер, који вежбају у просторијама „Мокрањца“. Од скоро је у центру и хармоникаш Марко, момак пореклом из Сремске Митровице, који има 19 година и гради своју уметничку каријеру у Бечу.
– Српски културни центар ће окупити неколико клубова и друштава, да бисмо се посветили култури и развоју идентитета младих Срба. Ми смо својеврсна школа одрастања младих Срба – каже Саша Божиновић.
У „Мокрањцу“ се размишља да се отвори Музеј српског фолклора, да се развије сарадња са аустријским културно-уметничким друштвима и тако допринесе ширењу српске културе у Аустрији.

Антрфиле
СРПСКИ БАЛЕТ
Поводом две деценије постојања овог друштва крајем јесени одржан је у Бечу велики концерт под слоганом “Наша магија 1998 – 2018” у концертној дворани “Мутх”. КУД „Стеван Мокрањац“ извео је богат програм са кореографијама и перформансом “ Вилинска прича”, који говори о животу српског народа.