ВУЧИЋ:Позиција Србије боља је него јуче, а позиција Приштине потпуно зависи од нас

ВУЧИЋ:Позиција Србије боља је него јуче, а позиција Приштине потпуно зависи од нас
16:59 30.04.2019.

Председник Србије Александар Вучић поручио је да је морална и политичка позиција Србије после самита у Берлину снажнија него раније и да смо у много бољој позицији него неки други

Председник Србије Александар Вучић поручио је да је морална и политичка позиција Србије после самита у Берлину снажнија него раније и да смо у много бољој позицији него неки други, али да нас чека тешко време и много проблема.

Вучић је истовремено, коментаришући неумерене захтеве Приштине, да „наша позиција не зависи од њих, али да њихова позиција потпуно зависи од нас“.

Утисак свих људи са којима је разговарао је, пренео је Вучић новинариума Вучић је новинарима у Берлину, после састанка са немачким посланицима, да је Србија на самиту била одговорна, озбиљна, желећи да допринесе снажењу и стабилизацији региона, а не даљем урушавању и ескалацији сукоба.

„Наша морална и политичка позиција данас је снажнија него јуче, али нас у будућности, и због тешке ситауције, чека још много проблема са којима ћемо морати да се суочавамо“, рекао је Вучић.

Он је додао да су неки мислили да је могуће доћи до решења без Немачке и Француске, али да то није реално. Додао је и да је видео „јуначење“ неких људи после скупа, да се говорило да је на столу била и тема међусобног признања, на шта је, каже, могао само да се насмеје.

„Они воде спољну политику тако да би се додворили својим бирачима, а такви никад не могу да воде спољну политику на добар начин. То раде још неки други у региону“, рекао је Вучић.

СРБИЈА У БЕРЛИНУ ШТИТИЛА СВОЈЕ ИНТЕРЕСЕ

Председник Србије Александар Вучић је у Берлину, на питање новинара шта је то Србија постигла у Берлину, одговорио да је Србија штитила своје интересе.

„Не знам шта мислите да може да постигне и чиме то мерите? Ако мерите угледом, онда мислим да смо стекли још угледа као одговорно и озбиљно руководство, да смо у том моралном смислу у много бољој позицији него неки други. Али, да то не тумачим ја, то сам чуо и од неких мојих веома важних саговорника од јутрос“, рекао је Вучић.

Али, каже Вучић, нама остаје тај велики, највећи проблем који имамо за будућност – све ово о чему ми говоримо су тактичке ствари, а стратешки ми морамо да гледамо како да решавамо проблем за будућност, да се наша деца не би тиме бавила.

„Ако мислите да је нерешавање проблема најбољи пут за решавање проблема, ја мислим да је то немогуће и да то не постоји јер је само питање када ће из експрес лонца да избије прокључала вода. Важно је да ми размишљамо о томе како да пронађемо компромисно решење и који су најбољи модуси за то“, истакао је Вучић.

Али, истиче Вучић, не можете да пронађете решење ако немате ни дијалог, ако неко неће да укине таксе. „У понедељак увече смо ми прихватали различите варијанте, флексибилне за наставак дијалога, једино што нисмо могли је неукидање такси. То сам рекао и пре доласка овде“, каже председник Србије.

Према његовим речима, таксе нису само рушење ЦЕФТА и С СП, већ и елементарних цивилизацијских норми које говоре о неопходности слободног протока роба, услуга, капитала и људи. „То је нешто што постоји свуда у свету. Ко сте ви да то ограничавате? Ви сте то потписали 2006. У понедељак сам то рекао, 2008. године, и није важно ко је био на власти Србија, није увела никакве таксе иако је неко донео декларацију о проглашењу независности на њеној територији. Они су отцепили део територије Србије, Србија ни таксе није увела, зато што је поштовала ЦЕФТА споразум. Ми ништа нисмо урадили против њих, а они су увели таксе против Србије“, каже Вучић.

Нико не разуме ни како, ни зашто – да би они могли између себе да се туку и да стичу популарност у Приштини и да гледају ко ће дуже да влада, каже Вучић и додаје да не верује да је то била њихова самостална одлука. „Не мислим да је у то умешан Гренел (амерички амбасадор у Немачкој са којим су се јуче састали Тачи и Харадинај). Али, неки људи сасвим сигурно јесу, а своје сумње и полусазнања и сазнања не могу да поделим са вама“, закључио је он.

ВУЧИЋ ТАЧИЈУ: ШТА ЋЕ НАМА ВАШЕ ПРИЗНАЊЕ?!

Позиција Србије не зависи од Приштине, али Приштина не може ништа без нас, поручио је председник Србије Александар Вучић коментаришући нереалан наступ и амбициозне захтеве Приштине на самиту у Берлину.

„Извините, шта ви уствари хоћете од Србије? Да вам Србија испуни све жеље, а да добије шта? Ваше признање? Шта ће нама ваше признање“, пренео је Вучић новинарима део дијалога који је јуче водио са Хашимом Тачијем.

Упитан да прокоментарише изјаву Хашима Тачија, после синоћњег састанка, да су подела Косова и ЗСО са изрвшним овлашћењима „мртве идеје“, Вучић је иронично прокоментарисао да „ако Тачи каже, Тачи све зна“. Он је поновио да су представници Приштине јуче говорили на тај начин – да неће бити нове Републике Српске, да нема ЗСО са извршним овлашћењима, да нема поделе…

„Ја сам их питао – да ли сте то сами смислили или вам је неко помогао?“, рекао је Вучић и додао да је подсетио представнике Приштине на чињенице које они превиђају: „Србија је призната земља, пола света је признаје као суверену земљу са целовитом територијом, и да је, иако је део света признаје као суверену државу без Косова, у Уједињеним нацијама призната као суверена земља са целовитом територијом“. „А, где сте ви признати и шта би то нама требало од вас“, констатовао је председник Србије.

„Рекао сам им дословце – “никада не можете да постанете ништа, никаква консолидована држава, без Србије“. Уместо да ви молите нас, хоћете да ми молимо вас, јер нам је стало до мира и стабилности и зато што имамо озбиљност и одговорност“, пренео је Вучић део разговора са синоћнег састанка. Поновио је да је био зачуђен и да их је упитао шта ће они тим поводом да ураде.

„Ништа, они блену у плафон и шта друго да ураде. А, онда изађу напоље и причају те херојске приче“, приметио је Вучић. Истакао да је потребно да се понашамо одговорно, јер би, због онога што би им он иначе рекао, уз много теже речи, цену платили Срби са Косова и Метохије.

„А, то не смем да радим. Лако је мени са њима, али није лако онима који треба са њима да живе“, подвукао је Вучић. Када је о реч о закључцима са састанка, како су данас названи на сајту немачке канцеларске службе, Вучић је рекао да су то закључци копредседавајућих, и то припремљени много раније.

„Нисмо се ми о томе изјашњавали, нити говорили о тако нечему“, рекао је Вучић. Додао је да су сви сусрети у Берлину, и са немачким посланицима, важни јер ти људи поштују озбиљност и одговорност. „Важно је да се понашамо цивилизовано, пристојно, озбиљно и одговорно, државнички, а мислим да се јесмо тако понасали јуче“, рекао је Вучић.

На питање о томе што се Рамуш Харадинај није састао јуче са Федериком Могерини, већ са Ричардом Гренелом, амбасадором САД у Немацкој, Вучић је рекао да је и Тачи био код Гренела, и да је то „интересантно“, али да нема ништа против, а да је наша делегација испоштовала домаћине. „Састали смо се и са Могерини, поштујемо Меркел и Макрона и важно је да такво поштовање покажемо, јер се ми налазимо на европском путу“, рекао је Вучић.

ПРВО НЕЋЕ ДА МЕ ВИДЕ, САД ОДЈЕДНОМ ХОЋЕ НЕШТО СА МНОМ

Председник Александар Вучић поручио је да је парламент место за разговоре са опозицијом и да као председник државе „није надлежан за њих и њихове идеје“, али да ће са њима разговарати уколико буде имао законску обавезу.

На питање како разуме поруку Бошка Обрадовића, који је рекао да Вучић и премијерка Ана Брнабић у Берлину седе за столом са „ратним злочиницима Рамушом Харадинајем и Хашимом Тачијем“, а не могу са представницима опозиције одговорио:

„Можемо, како не можемо, не могу они са нама, они су говорили да неће са мном, још док су нас убеђивали да су грађански протести њихова шефица Јелена Анасоновић нам је говорила да нема преговора са Вучићем. То је рекао и Драган Ђилас, шта сад хоће од мене? Прво неће да ме виде, а сад ођедном хоће нешто са мном“, рекао је Вучић.

Рекао је да хоће са свима да разговара, али да није вољан да виђа лидере опозиције. Он је истакао и да као председник државе „није надлежан за њих и њихове идеје“ већ да је то парламент, јер је Србија демократија и функционише преко својих институција. „За њих и њихове идеје је задужен парламент, као у свакој нормалној држави, а не председник државе“, рекао је Вучић.

Он је рекао да ће са њима разговарати кад буде имао обавезу да то чини, односно ако на изборима добију пет одсто гласова, када као председник државе има законску обавезу да разговара о именовању будућег мандатара.

„Без обзира на то колико ми је мучно да слушам тупаве и све друге идеје Бошка Обрадовића, чувеног шаторџије“, рекао је Вучић. Он је оценио да је опозицији пропала идеја о штрајку глађу и упадању у скупштину, па су решили да ставе шаторе испред парламента и зову одборнике из Србије, како би извршили притисак.

„Тако ће шатори да им реше све проблеме, да скоче са 3,4 на 3,42 одсто. Али кад се мало одморе од празника јер диктатура може да сачека. То је Србија“, рекао је Вучић.