ДРУГИ ФОРУМ ДИЈАСПОРЕ У БАЊАЛУЦИ

Селаковић: Разлике међу српским народом нема и не сме бити

Фото: РАДЕ БАКРАЧЕВИЋ

Бaња Лука: 31. маја 2019. – Никола Селаковић, Генерални секретар Председника Р. Србије Александра Вучића, рекао је на Форуму дијаспоре у Бањалуци да разлике међу српским народом нема и не сме бити и да је зато од огромног значаја окупљање и повезивање са српском дијаспором.
p1120585
За два дана, колико је трајао, повезао је људе са сличним циљевима, а то су успех и жеља за бољом сарадњом са својом матицом, Републиком Српском. 200 учесника дошло је из 30 различитих земаља са свих шест континената. Делегати су разменили искуства, дискутовали о економији, спорту, култури и ојачали међусобну сарадњу.
– Милорад Додик је /као председник Републике Српске/ визионарски покренуо Форум дијаспоре с циљем уједињења српске дијаспоре, али и унапређења привредне и сваке друге сарадње – рекао је Селаковић на отварању Форума дијаспоре у Бањалуци.
p1120603
Селаковић је истакао да српски народ ма где да живи спајају језик, порекло и вера који су кључни за очување националног идентитета.

Селаковић је оценио да Србија и Српска сарађују одлично, за шта су заслужни њихови челници.

– Када је неко покушао да ствара БиХ дијаспору, Додик је рекао да српски народ има своју. То је веома важно за наше окупљање, повезивање, раст, развој и очување националног идентитета – додао је Селаковић.
p1120573
Према његовим речима, Србија и Српска први пут у историји граде ауто-путеве и реализују значаје пројекте.

– Имамо срећу да будемо историјски сведоци повезивања српског народа и унапређења односа Србије и Српске у свим областима. Први пут имамо јединствен школски програм за нашу децу, где год да живе, што је непроцењиво – каже Селаковић.

Он сматра да се српски народ мора чвршће повезивати ма где да живи.
p1120621
– Наш задатак мора бити очување националног идентитета и духовности, али и да будемо јединствени. То нам данас у дијаспори више недостаје него у матицама – рекао је Селаковић.

Он верује да ће се Србија и Српска заједно борити за отварања нових радних места и наступати према српској дијаспори.

– Наша дијаспора нам може бити најбољи посредник са привредницима из Европе и света. Значајно нам је и деловање Српске православне цркве и верујем да ћемо заједно корачати ка бољем сутра – закључио је Селаковић.
p1120625
Форум дијаспоре окупља Србе из матице и иностранства, као и све стране држављане који изучавају српски језик, историју и културу, а заинтересовани су за развој Републике Српске.
p1120630
Отварању Форума дијаспоре присуствовали су председник Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, председник Народне скупштине Недељко Чубриловић и премијер Српске Радован Вишковић.

На скупу су биле и званице из јавног, привредног, политичког живота Републике Српске, Србије и дијаспоре, као и представници Српске православне цркве. Међу српским друштвима и савезима на Другом форуму био је заступљен покрет “РОД” (Родољуби отаџбине и дијаспоре) на челу са Драганом Станојевићем, председником покрета.